روش تحقیق مدیریت کیفیت

تعداد صفحات: 85 فرمت فایل: word کد فایل: 4582
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مدیریت
قیمت قدیم:۲۸,۸۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه روش تحقیق مدیریت کیفیت

    چکیده

    مطالعات و پژوهشهای انجام شده در ارتباط با علل موفقیت بسیاری از شرکتها در صحنه رقابت نشان دهنده این نکته می باشد که فرهنگ سازمانی یکی از مهمترین عوامل موفقیت این سازمانها است. با توجه به نتایج این تحقیقات شناخت نقاط قوت و ضعف فرهنگ سازمانی شرکتها گاهی مهم ضروری در ارزیابی توان رقابتی آنان در صحنه رقابت اقتصادی می باشد.

    تحقیق حاضر با هدف بررسی و شناخت فرهنگ سازمانی و تعیین نقاط ضعف و قوت و ارتباط آن با توسعه ابعاد مدیریت کیفیت فراگیر می باشد.

    با توجه به اهمیت و شناخت فرهنگ سازمانی حاکم بر شرکتها و توجه سازمانها به کیفیت، تحقیق حاضر به منظور پاسخ گویی به نوع فرهنگ سازمانی و همچنین ارتباط بین ابعاد فرهنگ سازمانی حاکم و توسعه ابعاد مدیریت کیفیت فراگیر صورت گرفته است. 

    فصل اول: کلیات و طرح تحقیق

    1-1 مقدمه

    در شرایط کنونی ایران اگرچه هنوز به دلیل فزونی تقاضا بر عرضه و ضعف سیستم تولید، شرایط رقابتی سازنده ای بر بازار داخلی حاکم نشده و مشتری هنوز قادر به ایفا نقش تعیین کننده خود در بازار رقابت نمی باشد لیکن صنایع جوان و روبه رشد ما با نگرانی آمیخته به هوشیاری قابل ملاحظه ای به آینده خود می نگرد. نگرانی از این جهت که در صورت برداشتن موانع گمرکی و ورود کالاهای خارجی، بعلت تکنولوژی ضعیف، بالابودن هزینه های تولید و پایین بودن کیفیت محصولات قادر به رقابت با محصولات خارجی نبوده و با خطر تعطیل شدن و اضمحلال مواجه می باشند و هوشیاری بدین لحاظ که در پرتو افزایش دانش مدیریتی و آینده نگری مبتنی بر تجزیه و تحلیل علمی، ورود به بازارهای برون مرزی را در برنامه های خود قرار داده و از هم اکنون خود را مجهز می سازند.

    بنابر شرایط کنونی بازار داخلی که در آن مشتری به دلیل نداشتن قدرت انتخاب ناچار به عدول از استانداردهای مورد علاقه خود است، دل بسته و با خاطری آسوده در برجهای خود پادشاهی می کنند اما آنها می توانند پیش بینی کنند که دوران پادشاهی مشتری نزدیک است. لذا تغییر در سطوح مدیریتی به منظور افزایش کیفیت محصولات و کاهش ضایعات و هزینه های بی مورد بیش از پیش احساس می شود.

    پیوستن به سازمان تجارت جهانی WTO و لاجرم رقابت با انبوه کالاهای خارجی با کیفیت خوب و ارزان قیمت در پیش است. در آینده ای که خیلی هم دور نیست تنها شرکتهایی موفق و سربلند از این رقابت تنگاتنگ بیرون می آیند که از هم اکنون زمینه های بهبود کیفیت را در سازمانهای خود پی ریزی کنند.

    گرایش و تمایلی که هم اکنون در شرکتهای ایرانی جهت اخذ گواهی نامه های نظام تضمین کیفیت(ایزو)بوجود آمده است دلالت بر این آگاهی تلاش مدیریتی به منظور تغییر در روندهای پیشین دارد.

    2-1 بیان موضوع و اهمیت آن

    از سالهای 1970( بحران نفت) به بعد دو موضوع مهم در بحثهای مربوط به مدیریت سازمانهای اقتصاد مطرح شده است که قیمت دو روی سکه را تشکیل می دهد. از طرفی ظهور مقتدرانه ژاپن در عرصه رقابت جهانی کیفیت بعنوان مهمترین معیار برای سازمانها در بازار رقایت مطرح شد و تنش تعین کننده آن در حفط موقعیت رقابتی و توان ادامه حیات اقتصادی سازمانها کاملاً محرز شده است و از طرف دیگر فرهنگ سازمانی که بعنوان پدیده ای واقعی و نیرومند به کلیه جنبه های سازمان نفوذ کرده مطالعات و پژوهشهایی که در رابطه با علل موفقیت شرکتهای موفق جهان به عمل آورده است حکایت از آن دارد که کیفیت و تأمین رضایت مشتری در این سازمانها به مثابه یک موضوع استراتژیک بوده و تمامی فعالیتهای سازمان در جهت تأمین آن هماهنگ می شودو نظم اعتقادات و باورها و ارزشها و الگوهای رفتاری حاکم در این سازمانها( فرهنگ سازمانی) پشتیبان مؤثری برای تحقق اهداف کیفی این سازمانها می باشد. به بیانی روشنتر الگوی فرهنگ سازمانی در این سازمانها براساس باورها و اعتقادادت عمیق نسبت به ضرورت تلاش و مشارکت همگانی برای بهبود مستمر کیفیت و جلب رضایت مشتری تنظیم شده است لذا کیفیت در این سازمانها بعنوان یک هدف کوتاه مدت بلکه بعنوان یک فرهنگ به تمامی فعالیتهای سازمان مستولی شده و خدمت به مشتری همچون یک عبارت مورد توجه می باشد. نکته با اهمیت و قابل ذکر دیگردر این رابطه تنش مدیران، خصوصاً مدیران عالی سازمانها در شکل گیری و تحکیم یا تغییر فرهنگ سازمانی است درواقع ارزش های اسلامی فرهنگ سازمانی به طرز غیرقابل تردید ی در سطوح بالای سازمان تنظیم شده است و از طریق سلسله مراتب به سمت پائین منتقل می شوند. لذا در مطالعه و بررسی فرهنگ سازمانی تأکید اساسی و اولیه بر اعتقادات، باورها، ارزش ها، و الگو های رفتاری مدیران عالی سازمان است.

     با توجه به نکات اساسی فوق مطالعه فرهنگ سازمانی شرکت ها، اقدامی ضروری و مؤثر برای تنظیم فعالیت های بهبود کیفیت می باشد که با توجه به شرایط کنونی کشورمان و اهمیت سازماندهی تلاش های بهبود کیفیت در سازمانهای تولیدی و خدماتی موضوعی است که جایگاه ویژه ای در بحثها و تحقیقات آکادمیک طلب می کند.

    مقدمه

    به اجرا درآوردن مدیریت کیفیت فراگیر سبب بالارفتن سطح کارایی سازمانهای تولیدی و خدماتی می شود و استفاده از این روش مدیریت، موجب افزایش توجه گروه های ذینفع به عملکرد سازمان می شود و این توجه زمینه ساز بروز فرصتهای طلایی برای حضوری موفق در عرصه رقابتها خواهد بود. لذا اهمیت این بخش از تحقیق در چرائی پرداختن به پژوهش در چارچوب اهداف آن با تعیین درست مسئله لازم می باشد، تعیین این هدف مستلزم شناخت سیر اندیشه مدیریت کیفیت می باشد که در این فصل به تفصیل به آن پرداخته شده است. 

    تحقیق و پژوهشی که به صورت علمی انجام پذیرد بر پایه ها، ارکان و نتایج مطالعات و تحقیقات پیشین استوار است. در این تحقیق سعی شده تا مرتبط ترین دستاوردهای تحقیقات پژوهشگران گذشته را مورد شناسایی قرار داده و دریابیم که دیگران تا چه اندازه مساله موردنظر را بررسی کرده اند و به آن نزدیک شده اند به عبارت دیگر چه ابعاد از مساله تحقیق بررسی شده و چه ابعادی بررسی نشده است.

     

    1-2: بخش اول: مدیریت کیفیت فراگیر

    1-1-2 مفهوم کیفیت

    تعاریف بسیار زیادی از واژه کیفیت شده است اما وجه مشترک این تعاریف سازگاری و تطابق کالا یا خدمت با نیازها و انتظارات مشتری است و مشتری هم کسی است که کالا یا خدمتی را به طور کامل و یا حتی به صورت نیمه تمام تحویل می گیرد. بنابراین مشتری ها هم در داخل و هم خارج از سازمان هستند، لذا می توان گفت که تنوع مشتری خارجی، متناسب با انواع کالاها و با خدمات قابل ارائه است ولی تعداد مشتریان داخل به مراتب زیادتر است زیرا در یک سازمان ساده هر بخش بعنوان داده بخش دیگر محسوب می شود و یک مشتری درنظر گرفته می شود.

    با عنایت به کثرت مشتری در مقابل تنوع کالا های تولیدی و خدماتی قابل ارائه تعاریف زیر مورد استفاده است:

    1-1) استاندارد ISO کیفیت را این گونه تعریف می کند: کیفیت یک محصول یا خدمت، میزان تطبیق آن با ارضا نیاز مشتری با اساس رضایت است.]1[

    2-1) در دهه 1950 ادوارد دمینگ[1] و فیکن باوم[2] مفهوم کیفیت را اینگونه تعریف بیان کردند:

    کیفیت مفهوم وسیعی است که تمام بخشهای مختلف سازمان نسبت به آن متعهد هستند و هدف آن افزایش کارایی کل مجموعه است بطوری که مانع پدید آمدن عوامل مخل کیفیت شود. هدف نهایی آن مطابقت کامل با مشخصات موردنیاز مشتری با حداقل هزینه برای سازمان است که منجر به افزایش قابلیت رقابت می شود]2[.

    3-1) استاندارد ISO8402 کیفیت را اینگونه تعریف می کند:

    مجموع مختصات و مشخصه های یک تولید یا خدمت که قادر به برآورد کردن نیازهای از پیش تعیین نشده است]3[.

    4-1) استاندارد ژاپن JISZ8108-1981 کیفیت را اینگونه تعریف می کند.

    مجموعه مشخصه ها یا عملکردهایی که روشن می سازد تولید و یا خدمت کاربرد معین خود را دارد یا نه؟]4[

    5-1) کیفیت یعنی درجه تطابق کالاهای تولید شده یا سرویس ارائه شده با نیاز مشتری.

    6-1) استاندارد ISO-DIS8482 کیفیت را چنین تعریف می نماید:

    کیفیت عبارت است مجموعه ویژگی های یک جوهره که دربرگیرنده توانایی آن در برآوردن نیازهای بیان شده باشد]5[.

    7-1) جوران[3] در سال 1974 کیفیت را اینگونه تعریف نمود:

    کیفیت درجه ارضای مشتری است و براساس این منطق برای تولید یک محصول خوب باید نیازهای مشتریان را پیدا کرد و برطرف نمود] 6[.

    8-1) کیفیت به معنی ارضای نیاز مصرف کننده است]7[.

    9-1) کیفیت یعنی مفیدترین کالا که براساس مشخصات موردنظر مشتری ساخته می شود، کیفیت از مشتری آغاز می گردد]8[.

    بعبارت بهتر ابعاد کیفیت که منجر به رضایت مشتری می گردد در دو بخش خصوصی و دولتی تقسیم می گردد که بشرح ذیل است.

    2-1-2) ابعاد کیفیت در بخش خصوصی

    قیمت: مهمترین انتظار مشتری این است که کالا یا خدمات را به قیمت مناسب بدست آورد.

    دوام: کالای عرضه شده باید دوام و طول عمر نسبی که متناسب با نیاز مشتری است برخوردار باشد.

    قابلیت اطمینان: منظور از قابلیت اطمینان زمانی است که باید طی شود تا کالا خراب و یا احتمالاً نیاز به تعمیر پیدا کند و بعبارت دیگر فراوانی خرابی بستگی به ضریب اطمینان فراورده دارد.

    تحویل به موقع: کالا یا خدمات ارائه شده باید به موقع به مشتری تحویل شود.

    کارکرد:کالا یا خدمات ارائه شده باید به لحاظ کارکرد رضایت مشتری را جلب کند و نیز کارکرد فرآورده یا خدمت باید متناسب با نیاز مشتری باشد.

    خدمت پس از فروش:سرعت در تعمیر و در دسترس بودن تعمیرگاه یا تعمیرکننده و قواعد مناسب برای نگهداری و تعمیر صحیح به مدت طولانی از خواسته های مشتری است.

    همسازی: کالا یا خدمات پس از تولید استاندارد ونیز مشخصه های طراحی همسازی داشته باشد.

    شکل ظاهری: زیبایی و مقبولیت محصول یا خدمت از خواسته های مشتری است.

    ایمنی: کالا یا خدمتی که ارائه می شود باید در هنگام استفاده از ایمنی لازم برخوردار باشد.

    فاصله کوتاه ایده تا عمل: چون اخیراً برخی شرکتها، تولید خود را براساس سفارش مشتری انجام می دهند سرعت تبدیل ایده به عمل مشتری مهم است.

    سهولت در ارتباط: از اهم نیاز مشتری سهولت در ارتباط با تولیدکننده است. این ارتباط می تواند در ارتباط با موضوعاتی چون سفارش خرید، دریافت صورتحساب، عدم مراجعه به محل انبار کارخانه و اطلاع از آخرین وضعیت خدمت باشد. بسیاری از شرکتها با توجه به موضوع سهولت دسترسی اینترنت این خواسته مشتریان را اجابت کرده اند.         

    3-1-2) ابعاد کیفیت در بخش دولتی

    اطلاع رسانی: که معمولاً به صورت ضعیف در مراکز دولتی صورت می گیرد.

    سرعت: کندی ناشی از فعالیت های دولتی بخاطر اصلاح نشدن فرایندهایی است که روزگاری تدوین شده است و اکنون بدون تغییرات اصلاحی همچنان اجرا می شود.

    خدمت: مراجعات مکرر مشتریان برای اصلاح ناشی از اشتباهات کاری کارکنان هزینه بر و ملال آور است.

    زیبایی: تمیز و زیبایی محیط برای مشتری حائز اهمیت می باشد.

    رفتار مناسب: مهمترین بعد کیفیت در بخش دولتی رفتار مناسب می باشد.

    قانونمندی: عدم وجود هرگونه تبعیض یا نابرابری و یا لحاظ کردن روابط دوستانه در بخش دولتی مهم می باشد.

    سادگی و سهولت.

    انعطاف پذیری: منظور این است که فعالیتی در عین حال که در قالب نظامی معینی و با قانونمندی خاصی انجام می پذیرد، لیکن این نظام و ضابطه خود بعنوان هدف درنیاید.

    4-1-2) هماهنگی ساختاری

    با توجه به ابعاد کیفیت در دو بخش خصوصی و دولتی لازم است به تفاوتهای اساسی اجرای مدیریت کیفیت فراگیر در آن دو بخش بشرح زیر اشاره شود:

    1- در بخش دولتی رقابت کمتر است و بنابراین بجز سیاستگزاران، مدیران عالی کشور که رضایت مردم را مورد توجه قرار می دهند، در مورد دیگران بطور عادی و طبیعی تمایلی به افزایش ارتقای خدمات وجود ندارد]9[.

  • فهرست و منابع روش تحقیق مدیریت کیفیت

    فهرست:

    فصل اول: کلیات و طرح تحقیق

    1-1 مقدمه

    2-1 بیان موضوع و اهمیت آن

    مقدمه

    بخش اول: مدیریت کیفیت فراگیر

    1-1-2 مفهوم کیفیت

    2-1-2 ابعاد  کیفیت در بخش خصوصی

    3-1-2 ابعاد کیفیت در بخش دولتی

    4-1-2 هماهنگی ساختاری

    5-1-2 مفهوم فراگیر

    6-1-2 مدیریت کیفیت فراگیر

    7-1-2 ویژگی های مدیریت کیفیت فراگیر

    8-1-2 پیشینه TQM

    9-1-2 تعاریف TQM

    10-1-2 اصول اساسی درمدیریت  TQM

    11-1-2 ابزارهای مدیریت کیفیت فراگیر

    12-1-2 مفروضات TQM

    13-1-2  اصول تغییر سازمانی در TQM

    14-1-2 انواع مداخلات سازمانی موردنظر در TQM

    15-1-2 فرآیند های رفتاری در TQM

    2-2-  بخش دوم: فرهنگ سازمانی

    1-2-2 فرهنگ

    2-2-2 ویژگی ها و کارکرد های اصلی فرهنگ

    3-2-2 فرهنگ سازمانی

    تعریف فرهنگ

    4-2-2 اهمیت تأثیر فرهنگ سازمانی در عملکرد سازمانها

    5-2-2 فرهنگ قوی

    6-2-2 نقش مدیران درایجاد تغییر و تحکیم فرهنگ سازمانی

    7-2-2 لایه ها و سطوح فرهنگ سازمانی

    8-2-2 نظریه دوبعدی فرهنگ سازمانی( استانلی دیویس)

    9-2-2 انواع فرهنگ سازمانی

    10-2-2 مدیریت فرهنگ سازمانی

    11-2-2  تغییر فرهنگ سازمانی

    12-2-2 فرآیند تغییر

    13-2-2 شرایط مساعد برای تغییر فرهنگ

    14-2-2 نظریه پردازان مدیریت کیفیت فراگیر

    بخش سوم: فرهنگ سازمانی، TQM

    3-2- فرهنگ سازمانی و TQM

    1-3-2 ابعاد TQM

    2-3-2 ابعاد فرهنگ

    3-3-2 فرهنگ کیفیت

    4-3-2 جمع بندی بحث نظری

     منابع

     

    منبع:

    - حقیقی، حسین،(1373) ابزارهای کنترل کیفیت آماری،چاپ اول، سازمان مدیریت صنعتی، صفحه 43

    2- سیروس تسلیمی، آشنایی با مفاهیم TQM,TQC (1373)، شماره 2  مجله صنایع صفحه 5

    3-مجتبی رجب بیگی، محمدحسین تسلیمی، مدیریت کیفیت فراگیر،(1374) مرکز نشر دانشگاه امیرکبیر صفحه 10

    4-مجتبی رجب بیگی، محمدحسین تسلیمی، مدیریت کیفیت فراگیر(1374) مرکز نشر دانشگاه امیرکبیر صفحه 10

    5- مجتبی رجب بیگی، محمدحسین تسلیمی، مدیریت کیفیت فراگیر( 1374) مرکز نشردانشگاه امیرکبیر صفحه 10

    6- محسین ریاحی، کیفیت فراگیر، 1375 نشریه داخلی آذرآب، صفحه63

    7- محسین ریاحی، کیفیت فراگیر، 1375 نشریه داخلی آذرآب، صفحه 66

    8- محسین ریاحی، کیفیت فراگیر، 1375 نشریه داخلی آذرآب، صفحه 38

    9- مجتبی رجب بیگی، کیفیت در بخش دولتی، مجله شماره 40 کاتبان، صفحه 40

    10- مجتبی رجب بیگی، کیفیت در بخش دولتی، مجله شماره 42 کاتبان، صفحه35

    11- علی احمدیان، معاونت اقتصادی بنیاد مستضعفان، راهنمای جامع مدیریت بهره وریف 1374 و چاپ اول نشر خاشع، صفحه 21

    12-محسن ریاحی، کیفیت فراگیر 1375 نشریه داخلی، آذرآب، صفحه 73

    13- محسن ریاحی، کیفیت فراگیر 1375 نشریه داخلی، آذرآب، صفحه75

    14- اصغر زمردیان، مدیریت کیفیت جامع، 1373، چاپ مؤسسه مطالعات و برنامه ریزی آموزش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، صفحه 26

    16- ترجمه کهزاد آذرهوش، خدایان مدیریت، 1997 چارلز هنری، انتشارات فرا، صفحه 124

    20- ترجمه ناصر میرسپاسی، مدیریت فرهنگ سازمان، استانلی دیویس، 1996، نشر دانشگاه علم و صنعت صفحه 131

    25- شهیندخت خوارزمی، فرهنگ سازمانی،مجله تدبیر، شماره 23

    26- ترجمه قرچه داغی، بسوی بهترینها، توماس پیترز و رابرت جی واترمن، 1372، صفحه 16

    28- محود روح الامینی، زمینه فرهنگ شناسی، بنیاد مستضعفان، صفحه 16

    30 – حسین حقیقیف جوران و دمینگ، وایشی گاوا، مجله تدبیر شماره 25

    32- رعنا مهربان، TQM، 1378 انتشار دانشگاه تهران، صفحه 25

    33- علی پارسائیان، تئوری و طراحی سازما( جلد اول و دوم)، 1377، چاپ اول دفتر پژوهشهای فرهنگی، صفحه 151

    34- ترجمه عبدالمجید رازانی، ماساکی ایمائِی، رو شهای بهبود مستمر، 1373،چاپ مؤسسه مطالعات و برنامه ریزی آموزش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، صفحه 203

    35- عبدالمجید رازانی مدیریت کیفیت و جامع در عمل، 1373،چاپ مؤسسه مطالعات برنامه ریزی آموزش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، صفحه 61

    بقیه مطالب از سایتهای زیر گرفته شده است:

     www.NQI.CA/ENGLISH/AWARD.HTM

    WWW.PSB.GOV.ORG

پروپوزال در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , گزارش سمینار در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , تز دکترا در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , رساله در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , پایان نامه در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , تحقیق در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , مقاله در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , پروژه دانشجویی در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , تحقیق دانشجویی در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , مقاله دانشجویی در مورد روش تحقیق مدیریت کیفیت , پروژه دانشجویی درباره روش تحقیق مدیریت کیفیت
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت