پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه )

تعداد صفحات: 374 فرمت فایل: word کد فایل: 180
سال: 1387 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: ادبیات فارسی
قیمت قدیم:۴۱,۷۶۰ تومان
قیمت: ۳۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه )

    پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A  )

    گرایش: ایران دوره اسلامی

    چکیده

    بررسی تحولات سیاسی ایران از دوران فعالیت سیاسی سید جمال الدین اسد آبادی تا جلوس احمد شاه از مهم ترین مباحث تاریخ سیاسی معاصر ایران محسوب می شود . در این دوره 2 گزینه مرتبط به هم تحولات را رقم زده است :

    الف ) تحولات داخلی ایران

    ب) نگاه غرب به تحولات داخلی ایران

    بی شک هر دو مرتبط به هم بوده اند در این راستا مورخین ایرانی و غربی مطالبی به رشته تحریر درآورده اند . از میان نویسندگان غربی می توان نوشته های ادوارد براون را نام برد محتوای کتاب وی حاوی نکات برجسته ای است که تا حدودی بیطرفانه جنبه های وقایع نگاری دوره مزبور را به رشته تحریر کشیده است وی بدون جهت گیری خاصی تحولات داخلی را متاثر است آگاهی عمومی و استبداد دستگاه دولتی می داند اداوار بروان نوشته های خود را در 11 بخش متفاوت ولی مرتبط به هم نوشته است . عمده ترین نگاه وی به بخش تحولات مشروطه است . وی استبداد محمدعلی شاه را سخت ترین دوره تاریخ معاصر ایران می داند . نسخه خطی که به راهنمایی استادان محترم تصحیح و تحشیه شده ماده خامی بوده است که در تاریخ نگاری جزء سرچشمه های اصلی محسوب می شود به همین خاطر بر آن شده ام تا مطالب را بر اساس روشن نمودن وقایع تاریخی نه تنها تصحیح بلکه توضیح دهم.

    مقدمه

    کتاب تاریخ انقلاب ایران از متون مهم و معتبر تاریخی مربوط به دوران قاجاریه است که وقایع زمان را در یازده فصل از سلسله وقایع تنباکو و تاثیر آن بر ساختار اجتماعی ایران تا جلوس احمد شاه بر تخت سلطنت را در بر می گیرد.

    مولف کتاب نامعلوم است و درباره انگیزه تألیف کتاب هم سخنی به روشنی در متن نیامده ولی از فحوای کلام چنین استنباط می شود که وی علاقه وافری به ذکر وقایع دوره مشروطیت داشته و خواسته متن مهم را در معرض دید اهل فن قرار دهد. بی شک این اولین متنی نیست که محققین و نویسندگان تاریخی در خصوص تاریخ ایران از منظر تحلیل وقایع علاقه نشان داده اند. مطالعه موردی در خصوص محتوای سفرنامه هائی که سیاحان نوشته اند چنین معلوم می شود که ایران بواسطه موقعیت مهم جغرافیای سیاسی فرهنگی مطمح نظر آنان نیز بوده است. و متن حاضر نیز از این قاعده مستثنی نیست.

    باری کل کتاب شامل یازده فصل می باشد که فصل اول شامل:

    مطالبی است در خصوص سید جمال الدین اسدآبادی که به نخستین هواخواه اتحاد اسلام معروف بوده است.

    در فصل دوم، امتیاز تنباکو و پی آمدهای آن به تفصیل توضیح داده شده است.

    کشته شدن ناصرالدین شاه و شیوه برخورد حاکمیت با قاتل ایشان از جمله وقایع مهم فصل سوم متن می باشد.

    اعطای مشروطیت توسط مظفرالدین شاه به مردم از جمله مطالب ارزشمند فصل چهارم است. در فصل پنجم، مطالب و مسائل مربوط به محمد علیشاه و قانون اساسی از زمان جلوس وی به تخت سلطنت تا به توپ بستن مجلس آورده شده است.

    فصل ششم متن، شامل وقایع و پی آمدهای معاهده دولتین روس و انگلیس از نظر ایران است.

    لطمه بیست ژوئن 1907 میلادی بر ساختار سیاسی ایران از جمله وقایع و مطالبی است که نویسنده به تفصیل در فصل هفتم به آن پرداخته است.

     

    دفاع قهرمانانه مردم غیور تبریز از آزادی از جمله مطالبی است که در فصل هشتم به آن پرداخته شده است.

    سقوط تبریز پس از دلاوریها و ایستادگیهای دلیرانه و هیجانات ایالات از جمله مطالب مهم مندرج شده در فصل نهم می باشد.

    فصل دهم شامل وقایع مربوط به غلبه ملت بر محمد علیشاه و خلع وی از سلطنت و اعاده مشروطه است.

    فصل پایانی جلوس احمد شاه بر تخت سلطنت را شامل می باشد.

    نسخه خطی فوق به شماره 8860 در کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی در قم موجود است که توسط اینجانب تهیه شده است.

    پس از تفحص از فهرست نسخ خطی استوری، بریگل و فهرست نسخ خطی بریتانیا و لیدن هلند، نوبت به بررسی فهرست کتب خطی داخلی رسیده بود که به کمک استاد محترم مشاورم فهارس ملک، ملی و دانشگاه تهران بررسی شد که نسخه بدلی از آن پیدا نکردم. لذا مبنای تصحیح را بواسطه تک نسخه بودن بر اساس تحشیه و مقایسه با دیگر کتبی که در آن ایام نوشته شده است، گذاشتم.

    نویسنده کتاب، مطالب را از زمان سید جمال الدین اسدآبادی شروع کرده و معتقد است که سید بر ضرورت انجام اصلاحات سیاسی و اجتماعی برای ایجاد دگرگونی، نه تنها در خود ایران بلکه در سر تا سر خاورمیانه داد سخن می داد تا به این وسیله این کشورها در برابر نفوذ غرب ایستادگی کنند و بر نارسایی ها و فساد دولت های خاورمیانه چیره شوند.

    واکنش مهم برای ایجاد دگرگونی در ایران، در پی واگذاری [محرمانه ی] امتیاز تنباکو در سال 1891 م/ 1308 ه.ق. به وجود آمد که خبر آن برای نخستین بار در روزنامه فارسی زبان «اختر» چاپ استانبول و سپس در اعلامیه ای به گوش مردم رسید. افکار عمومی به سرعت تحریک شد. زیرا اعطای امتیاز تنباکو در زندگی همه مردم ایرانیانی که با آن سر و کار داشتند مستقیماً تاثیر می نهاد. واگذاری این امتیاز به اروپائیان از علل اساسی اعتراض و مخالفت مردم بود.

    پس از الغای امتیاز تنباکو، سید جمال الدین و شمار کوچکی از پیروان وی بر تلاشهای خود برای مشروعیت زدائی از ناصرالدین شاه افزودند و یکی از آنها میرزا رضای کرمانی بود که شاه را در سال 1313 هجری قمری به قتل رسانید.

    از زمان بحران گریبایدوف در سال 1244 هجری مخالفت با بابیها و سپس مخالفت با واگذاری امتیاز تنباکو که به لغو آن در سال 1308 قمری انجامید ایرانیها بر اساس مذهب و اقتدار علمائی که مجتهدین بر آن سلطه داشتند بسیج شدند. مشروعیت سلطنت در هر سه مورد یاد شده به زیر سوال رفت. حاکمیت ملی در دهه 1300 هجری قمری به خصوص با اعطای امتیازات به خارجیان، مساله ساز شد و مشروعیت شاه را تضعیف کرد. دو تحول مهم در حال بروز بود. یکی، تبیین نظرات و عقاید مربوط به چگونگی مقابله با مسائل داخلی و خارجی، و دیگری پیدایش گروه های جدیدی که خواستار انجام تغییرات بودند. این خواست مردم برای ایجاد تغییرات، چالشی را هم برای اقتدار سلطنت و هم مذهب به لحاظ پاسخگوئی در برابر مردم در پی داشت. بعلاوه پایه و اساس مشارکت سیاسی مردم در حال گسترش بود.

    مظفرالدین شاه در چنین شرایطی جانشین پدرش شد. وی سیاست پدر را در بی تفاوتی نسبت به اصلاحات ادامه داد. تظاهرات مردم، بست نشینی، سرکوب مردم زندگی اقتصادی پایتخت را فلج کرد. شالوده تحرک ملی به مشروطیت انجامید. در سال 1285 خورشیدی نخستین دوره مجلس شورای ملی افتتاح شد. اندیشه قانون گذاری چالشی در برابر نظریه اسلامی ایجاد کرد.

    با درگذشت مظفرالدین شاه بن بستی در روابط بین محمد علیشاه و مجلس بوجود آمد. شاه جدید اگر چه متمم قانون اساسی را توشیح کرد ولی با اساس آن مخالف بود. وی با انتصاب میرزا علی اصغر خان امین السلطان به صدر اعظمی که منفور مردم بود بر وخامت اوضاع افزود و باعث هرج و مرج در تهران شد. پس از ترور صدر اعظم بدست عباس آقای تبریزی و سوء قصد ناموفق به جان محمد  علیشاه وی دست به کودتا زد و مجلس را تعطیل کرد. رهبران تندرو اصلی به زندان افتادند و سپس به دار آویخته شدند و تعداد دیگری نیز فرار اختیار کردند.

    مقاومت در برابر کودتای محمد علیشاه از تبریز آغاز شد. ولی وقتی که نیروهای شاه تبریز را تصرف کردند انقلابیون به رهبری ستارخان به گیلان پناه آوردند تا از آنجا دوشادوش سایر انقلابیون به سمت تهران حرکت کنند.

    به توپ بستن مجلس عاقبتی برای شاه نداشت و سرانجام به سفارت روسیه پناهنده شد. تار و پود کشور بواسطه عدم اعتماد محمد علیشاه به مشروطه گسیخته بود. احمد شاه درست پیش از جنگ جهانی اول، تاج شاهی بر سر نهاد و ظاهراً ایران در این جنگ بی طرف بود. همانگونه که اشاره شد موضوع کتاب شامل حوادث و وقایع مشروطه و سرانجام سلطنت احمد شاه می باشد. حوادث آمده در کتاب وقایع خاصی را در اختیار خواننده قرار می دهد. وقایعی که به صورت تطبیقی با حوادث و مسایل اروپا هماهنگی دارد و از این بابت متنی محکم می باشد.

    بیشترین توجه مولف در کتاب تاریخ انقلاب ایران، معطوف به عدالت خواهی مردم است. دفاع مردم تبریز از مشروطه و اعطای فرمان مشروطه و ایستادگی محمد علیشاه  در مقابل مشروطه از مهم ترین وقایع متن محسوب می شود. مولف در خاتمه کتاب به شرح احوال جلوس احمد شاه به تخت سلطنت پرداخته و مطلب را به این واقعه ختم کرده است.

    از نظر سبک انشاء و نگارش کتاب تاریخ انقلاب ایران در ردیف کتابهای مهم فارسی بشمار می آید و اگر چه مانند بقیه کتب عصر قاجاریه ویژگی تاریخ نویسی دوران قاجار را که سبکی متکلف و مقشیانه است، ندارد لکن  از جاذبه کلام و مزایای ادبی بی بهره نیست. متنی است که از انسجام و متانت برخوردار است.

    تاریخ انقلاب ایران از جمله منابع تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران عصر قاجاریه است و این دوره از چند لحاظ حائز اهمیت است:

    اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران پس از جنگ های ایران و روس، دگرگونیهایی را طلب می کرد. عهد نامه گلستان و ترکمانچای سرآغاز بیداری ایرانیان جهت اصلاح در ساختار نظامی گردید.

    شورشهای سیاسی نشان از اغاز اندیشه اصلاح و خردگرائی بود. تا در این خصوص بتوانند ایران را وارد عرصه تفکر و تفحص سیاسی کنند.

    رویارویی حاکمیت با مردم از جمله مسایل مهم در این متن است. تقابلی که منجر به مشروطیت و مشروعیت عدالتخواهی مردم گردید.

    اما در مورد روش کار در روی این رساله باید گفت که در رسم الخط رساله سعی شده است تطبیق شیوه تحریر کتاب با رسم الخط متداول کنونی رعایت شود. برای حفظ امانت هر جا در متن تصرفاتی ایجاب کرده و یا کلمه ای در نسخه افتاده بود در داخل قلاب [ ] گذاشته شده است.

    در پاورقی، مطالبی که لازم تشخیص داده می شد بصورت موجز توضیح داده شده ولی تفصیل وقایع در بخش تحشیه نوشته شده است. بعضی از اصطلاحات و لغات مهجور در پاورقی با استفاده از کتب مرجع و لغت نامه دهخدا توضیح داده شده است.

    در شماره گذاری صفحات به این نکته توجه شده است که به جای برگشماری که در واقع شامل دو صفحه است فقط به آوردن شماره صفحات اکتفا شده و این کار به این دلیل صورت گرفته است که از آوردن تعداد زیادی شماره در صفحات متن خودداری شود.

    درباره تعلیقات و ضمائم و فهرستها هم چنانچه ملاحظه خواهد شد در تعلیقات کتاب اساس کار بر آن بوده است که حتی المقدور جای سوالی برای خواننده باقی نماند. ابتدا بسیاری از اسامی اشخاص و شهرها و مطالب و وقایع تاریخی و اصطلاحات با توضیح مختصر در پاورقی ذکر شده است. سپس توضیحات مفصل هر فصل در پایان همان فصل بصورت تعلیقات رساله آمده است.

    تعلیقات رساله حاضر در چند بخش تنظیم شده است.

    1 تعلیقات کلی که در آن هر جا توضیحی مورد نیاز بوده آورده شده است.

    2 تعلیقات جغرافیایی که در این بخش بیشتر توضیحات مربوط به اماکن بصورت مختصر در پاورقی ذکر شده است.

    3 تعلیقات مربوط به اشخاصی که در هر جائی که تشخیص داده شده به صورت کلی در پایان هر فصل توضیح داده شده است.

    نکته قابل ذکر در بخش تعلیقات اینکه با توجه به حجم توضیحات بعضی از وقایع و اشخاصی که نیاز به توضیح بیشتر داشت با شماره لاتینی در آخر هر فصل مربوط به همان فصل آورده شده است. و شماره اعداد فارسی نشان دهنده تعلیقات و توضیحات کوتاه و معنی لغات و تبدیل سالها و ماههای میلادی به قمری و خورشیدی در پاورقی رساله می باشد. 

  • فهرست و منابع پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه )

    فهرست:

    چکیده ..................................................................................................................1
    مقدمه ..................................................................................................................2

    فصل اول :

    1-1سید جمال الدین نخستین هوا خواه اتحاد و اسلام ..........................................................7

    فصل دوم :

    2-1امتیاز تنباکو و نتایج آن .......................................................................................33

    فصل سوم :

    3-1کشته شدن ناصرالدین شاه ....................................................................................58

    فصل چهارم :

    4-1مظفرالدین شاه و اعطای مشروطیت ........................................................................89

    فصل پنجم :

    5-1محمدعلی شاه و قانون اساسی از جلوس سلطنت تا توپ بستن به مجلس .......................123

    فصل ششم:

    6-1معاهده دولتین روس انگلیس از نقطه نظر ایران.......................................................158

    فصل هفتم :

    7-1لطمه 23 ژوئن 1908 {م} و به هم خوردن مجلس اول ............................................178

    فصل هشتم :

    8-1دفاع تبریز ......................................................................................................210

    فصل نهم :

    9-1سقوط تبریز و هیجان ایالات ...............................................................................232

    فصل دهم :

    10-1غلبه ملت و خلع محمد علیشاه و اعاده مشروطیت ..................................................263

    فصل یازدهم :

    11-1جلوس سلطان احمد شاه و تشکیل مجلس ثانی .......................................................289

    منابع ...............................................................................................................312

    چکیده انگلیسی ..................................................................................................314

     

    .

    منبع:

    1 - آبراها میان ، یرواند  - 1383- ایران بین دو انقلاب- مترجمان ، فیروزمند ، کاظم – شمس آوری ، حسن – مدیر شانه چی ، محسن - انتشارات مرکز – تهران .

    2- با مداد ، مهدی -1371- شرح حال رجال ایران – انتشارات زوار – چاپ چهارم – مجلات – تهران .

    3- بزرگ امید ، ابولحسن – 1363 از ماست که برماست – دنیای کتاب – تهران .

    4- تیموری ، ابراهیم – 1363 – عصر بی خبری ، انتشارات اقبال – تهران .

    5- حلبی ، علی اصغر – 1374 – تاریخ نهضتهای دینی ، سیاسی معاصر – انتشارات بهبهانی– چاپ دوم – تهران .

    6- دولت آبادی ، یحیی – 1362 – حیات یحیی – انتشارات فردوس – جلد 1 – تهران .

    7- سرلتی ، حسام – تقویم تطبیقی یکصدوچهل و یک سال – انتشارات زوار – تهران .

    8- شمیم ، علی اصغر – 1374-ایران در دوره سلطنت قاجار – انتشارات اقبال – تهران

    9- طلوعی ، محمود – 1377 – از طاووس تا فرح – انتشارات علم – تهران .

    10- طلوعی ، محمود – 1381 – هفت پادشاه – نشر علم – جلد 2 تهران .

    11- فرمانفرمائیان ، حافظ – 1341- خاطرات سیاسی امین الدوله – انتشارات امیر کبیر – تهران .

    12- کرزن ، جرج -ن-لرد . 1349- ایران و قضیه ایران- مترجم ، وحید مازندرانی ، غلامعلی  -انتشارات بنگاه ترجمه و نشر کتاب – جلد 1- تهران .

    13- کرمانی ، ناظم السلام – 1384 – تاریخ بیداری ایرانیان – انتشارات امیر کبیر – تهران

    14- کسروی ، احمد – 1359- تاریخ مشروطه ایران – انتشارات امیرکبیر – جلد 1 و 2 – تهران .

    15- کسروی ، احمد . 1379 – تاریخ هیجده ساله آذربایجان – انتشارات صدای معاصر. تهران.

    16- محیط مافی ، میرزاهاشم – 1363- مقدمات مشروطیت - به کوشش تفرش ، مجید – جان فدا ، جواد– انتشارات فردوسی – تهران .

    17- مروراید ، یونس – 1377 - از مشروطه تا جمهوری نگاهی به ادورا مجالس در دوران مشروطیت – نشر اوحدی – جلد1 ، تهران .

    18- مستوفی ، عبدالله 1377 – شرح زندگانی من ، انتشارات زوار – جلد 2و1 ، تهران .

    19-ملک زاده ، مهدی – 1362 – تاریخ انقلاب مشروطیت ایران – انتشارات علمی – همه جلد ها – تهران .

    20- هدایت ، مهدی قلی خان – 1375 – خاطرات و خطرات – انتشارات زوار – تهران

    21- هوشنگ مهدوی ، عبدالرضا – 1381 – تاریخ روابط خارجی ایران – انتشارات امیر کبیر . تهران .

    22- ورهرام ، غلامرضا ، 1385- نظام سیاسی و سازمان های اجتماعی ایران در عصر قاجار – انتشارات معین – تهران . 

    .

پروپوزال در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), گزارش سمینار در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), تز دکترا در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), رساله در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), پایان نامه در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), تحقیق در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), مقاله در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه ), پروژه دانشجویی درباره پایان نامه تصحیح و تحشیه ی کتاب تاریخ انقلاب ایران ( بی نا ) (از دوره ناصر الدین شاه تا حاکمیت مجلس علیه محمد علی شاه )
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت