پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

تعداد صفحات: 106 فرمت فایل: word کد فایل: 327
سال: 1392 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: روانشناسی
قیمت قدیم:۳۵,۷۶۰ تومان
قیمت: ۲۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

    این تحقیق،  بررسی میزان اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می باشد. دسترسی به این مسئله که آیا حساسیت زدایی با حرکت چشم و باز پردازش در کاهش افسردگی، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر است، هدفی بود که پژوهش به قصد دستیابی به آن صورت گرفت. روش این پژوهش از نوع طرح آزمایشی گسترش یافته با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود که در آن نمونه ای شامل 40 نفر از بیمارانی که با تشخیص پزشک متخصص به بیمارستان علوی شهرستان اردبیل جهت دریافت خدمات درمانی مراجعه کرده بودند، انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در دو گروه حساسیت زدایی با حرکت چشم و باز پردازش و گروه کنترل که از نظر متغیرهای جمعیت شناختی به طور نسبی همتا شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره(MANOVA) نشان داد که حساسیت زدایی، با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی، اضطراب (صفت-حالت) و خستگی (ذهنی) معنادار است و حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش که جز درمان های کوتاه مدت
    می باشد در کاهش افسردگی، اضطراب(صفت-حالت) و خستگی (ذهنی) موثر است. بنابراین با استفاده از این روش می توان به افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیسی که دارای افسردگی، اضطراب صفت- حالت و خستگی (ذهنی) هستند یاری رساند و گامی در جهت افزایش سازگاری روانشناختی این بیماران برداشت.

    مقدمه

    یکی از پیامدهای منفی شیوه زندگی[1] نادرست بشر این است که به ارتباط بین جسم و روان کمتر بها داده می شود و از پیامدهای آن از بیماری های روان تنی[2] می باشد که سال هاست دامنگیر نسل بشر شده است و تاکنون برای آن درمان قطعی یافت نشده است.به همین منظور در بسیاری از فرهنگ ها افزون بر درمان های پزشکی کلاسیک، روش های درمانی سازمان یافته ای برای مقابله با بیماری های جسمی- روانی (روان- تنی) در نظر گرفته شده است.

    بیماری های روان –تنی آن دسته از بیماری های جسمی هستند که عوامل روانی در تشدید و شیوع آنها موثرند و منظور این نیست که فقط عوامل روانی در به وجود آوردن آنها دخالت دارند بلکه عوامل روانی در تسریع و تشدید آنها نقش کاتالیزور را دارد (پورافکاری، 1383) . 26 درصد از کل جمعیت بالای 25 سال از بیماری های روان- تنی رنج می برند، در عین اینکه کمتر از 1 درصد جمعیت از خدمات روان درمانی و مشاوره استفاده می کنند و حدود 70 درصد افرادی که برای معاینه و معالجه خویش به بیمارستان ها مراجعه می کنند از بیماری های روان- تنی رنج می برند(دهکردی، 1387).

    در علوم درمانی هر عارضه ای که انسان را دردمند سازد، مورد توجه قرار می گیرد تا دردهای وی را درمان سازد یا حداقل از رنج انسان بکاهد حال اگر این عارضه، جوانان را درگیر سازد و تا سرحد از کارافتادگی پیش برود شایسته توجه است.

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس[3] که به اختصار آن را ام اس می نامند، یکی از انواع بیماری های مزمن است. ام اس یک بیماری عصبی از بین برنده مزمن و پیش رونده است که باعث برهم خوردن سیستم عصبی مرکزی می شود. تصور می شود که این بیماری بر بیش از 5/2 میلیون نفر از مردم جهان اثر گذاشته و هم اکنون حدود 400000 نفر در آمریکا با این بیماری زندگی میکنند (انجمن ملی ام اس[4]، 2008).

    در این بیماری تغییرات سلولی در دستگاه اعصاب مرکزی-مغز و طناب نخاعی در روند انتقال مطلوب پیام های عصبی اختلال ایجاد می کند و لکه هایی شبیه به زخم به وجود می آورد. این لکه ها، غلاف های چرب میلین[5] را که دنباله های سلول عصبی یعنی آکسون ها[6] را می پوشانند، تخریب می کنند. میلین برای انتقال سیناپسی تکانه های عصبی ضروری است و تخریب میلین باعث بروز نشانه هایی می گردد که برخی موارد موقت و در بعضی دیگر مزمن و در برخی اوقات وخیم تر می گردد (همیلتون و رز[7]، 1982، رابینسون، 1990، به نقل از دیمانتو[8]، ترجمه موسوی اصل، 1378) . معمولاً آغاز ام اس در اوایل بلوغ است و بر زنان بیشتر از مردان تأثیر می گذارد. اگر چه این بیماری به ندرت کشنده است اما باعث طیفی از عوارض ناخوشایند و ناتوان کننده می شود. دوره ام اس نامتعارف و غیرقابل پیش بینی است، علت دقیق آن به ندرت قابل درک هستند و هیچ گونه درمان شناخته شده ای برای آن وجود ندارد(دنیسون[9] و همکاران، 2009).

    ادبیات تحقیق تجربی حکایت از نرخ بالای افسردگی و احساس درماندگی(جان سنز[10] و همکاران، 2001، به نقل از دنیسون و همکاران، 2009)، افزایش اضطراب (زورزون[11] و همکاران، 2001، به نقل از دنیسون و همکاران، 2009) ، افزایش خستگی(رابرت[12]، 2008، گارسیا[13]، 2009)، کاهش سلامت ذهنی[14]، کیفیت زندگی و مشکلات مربوط به روابط و نقش اجتماعی (هاکیم[15] و همکاران، 2000، ماهر[16] و همکاران، 1999، به نقل از دنیسون و همکاران، 2009) دارد.

    در کل تظاهرات روانی بیماران MS را می توان در موارد ذیل خلاصه کرد: اضطراب، افسردگی، استرس، تحریک پذیری،خستگی و عصبانیت (میشل[17]، 2005). که در این میان اضطراب، افسردگی، استرس و خستگی بیشترین شیوع را در بیماران مبتلا به MS دارد (میشل، 2005، فنستین[18]، 2006، چواستیک[19]، 2005، دالتون[20]، 2005، جانسنز، 2004، فنستین، 2001).

    همچنین آنها با پیامدهای روانی مواجه می شوند، مانند اختلال در دستیابی به اهداف زندگی، اشتغال، درآمد، ارتباطات، فعالیت های اوقات فراغت و فعالیت های زندگی روزمره. مشکلات روانی ام اس نسبت به جمعیت سالم و سایر بیماری های مزمن به مراتب رایج تر هستند.

    با توجه به آنچه که گفته شد، وجود دو عامل مذکور یعنی درگیر کردن جمعیت جوان یک جامعه و ایجاد از کارافتادگی، این بیماری و انواع مشابه را در کانون توجهات علمی قرار می دهد. هدف تمام تحولات علمی و عملی در این حیطه، فراهم کردن شرایطی است که تا حد امکان کیفیت زندگی بیماران دچار افت نشود و حداقل آسیب متوجه خانواده بیمار و جامعه گردد.

    گرچه این بیماران مایلند علی رغم ناتوانی ها، استقلال خود را حفظ کنند و با وجود محدودیت های بیماری، تاجایی که ممکن است به زندگی موفقیت آمیزی دست یابند، برای کمک به این بیماران، جهت کنترل بیماری و انطباق با آن، فراهم سازی زمینه، ارائه خدمات مشاوره و آموزش امری ضروری است.

    بنابراین با توجه به نقش ملاحظات روان شناختی و روان درمانی در کاهش اضطراب، افسردگی و میزان خستگی و همچنین بالا بودن موفقیت روش درمانی EMDR و کوتاه بودن این روش مداخله پژوهشگر برآن شده تا مطالعه ای را با هدف تأثیر روش EMDR بر کاهش اضطراب (صفت- حالت)، افسردگی و میزان خستگی (جسمی- روحی) بیماران مبتلا به MS انجام دهد تا در صورت مثبت بودن نتایج، این روش درمانی تکمیلی جهت کاهش عوارض و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS پیشنهاد گردد.

    بیان مسئله:

    مولتیپل اسکلروزیس (ام.اس) از جمله بیماری های شایع التهابی و دمیلینیزاسیون[21] سیستم عصبی مرکزی[22] می باشد. طوری که صدمه به غلاف میلین واقع در سلول عصبی باعث بوجود آمدن علائم ویژه این بیماری می شود (فرامرزی و شلیله ، 1382). مولتیپل اسکلروزیس غیر قابل پیش بینی و یکی از مهمترین بیماری های تغییر دهنده زندگی فرد محسوب می شود زیرا که معمولاً به بهترین دوران زندگی فرد صدمه می زند و بتدریج به سمت ناتوانی پیش می رود و درمان قطعی ندارد (هلاند و مدونا،[23] 2005). در نتیجه این بیماری به نیروهای مولد جامعه آسیب رسانده و این ضایعه متوجه کل افرادی است که در اجتماع زندگی می کنند (بران والد[24]، 2001). پیش آگهی این بیماری نامعلوم است و بیماران انواع اختلالات متغیر جسمی و روانی ناشی از بیماری را تجربه می کنند (مک کاب[25]و همکاران ، 2005).

    در کل اعتقاد بر این است که عوامل شناختی و روانی در پیدایش تمامی بیماری ها اهمیت دارند (سادوک و سادوک[26]، 1382). مولتیپل اسکلروزیس بر اساس چگونگی حضور یا عدم حضور علایم در طی زمان بیماری به 4 فرم بالینی تقسیم شده است:عود کننده – بهبود یابنده[27]، پیشرونده- ثانویه[28]، پیشرونده – عود کننده[29]، پیشرونده- اولیه[30].شایعترین سن ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس محدوده سنی 20 تا 40 می باشد و در زنان تقریباً دو برابر مردان مشاهده می شود (متوسکا[31]، 2007؛ مولا اوغلی[32]، 2009؛ لی[33]، 2008). انجمن ملی مولتیپل اسکلروزیس آمریکا در سال 2001 اعلام کرد که در حدود 5/2 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا هستند. همچنین بر اساس آمار انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران حدود 40 هزار نفر در کشور ما به بیماری ام.اس مبتلا هستند (عابدینی[34]، 2006). و از بین شهرهای مختلف کشور ما، آذربایجان و اصفهان جزء مناطق پر خطر برای این بیماری محسوب می شوند. اخیراً آمار ام.اس در کشور ما سیر رو به افزایش داشته است (شایگان،[35] 2005). بنابراین با توجه به گسترش روز افزون، میزان مرگ و میر بالا، صرف هزینه های کلان دارویی و مشکلات متعدد و گوناگون بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، توجه و رسیدگی به این بیماران و تلاش در جهت کاهش مشکلات و علایم این بیماری امری ضروری است (بلاک[36]، 2002).

    اولین متغیری که در پژوهش حاضر در مورد بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مورد بررسی قرار
    می گیرد، افسردگی است. افسردگی را می توان اندوه شدید و غمگینی شدید تعریف کرد که در آن فرد خود را انسانی بی ارزش می پندارد و اعتماد به نفس و عزت نفس خود را از دست می دهد. در این حالت اندیشیدن کند و تصمیم گیری دشوار می شود و گاه شدت افسردگی به حدی می رسد که بیمار در صدد خودکشی بر می آید (کاپلان و سادوک، 2002).آنچه در ارتباط بین ام.اس و افسردگی می توان ایراد کرد این است که بیشترین تمرکز مطالعات و تحقیقات به عمل آمده در مورد بیماری ام.اس، به لحاظ مسائل روانپزشکی، متوجه اثرات خلقی این بیماری است که ناشی از شیوع بالای آن در بین بیماران مبتلا به ام.اس می باشد (رضایی و همکاران، 1389). مطالعات نشان داده اند که حدود 48 درصد از بیماران مبتلا به ام.اس در همان یک سال اول بعد از تشخیص، علایم افسردگی را تجربه کرده اند (میشل، 2005) و حدود 60-50 درصد این بیماران (در کل) از افسردگی (کریی[37]، 2001؛ دنا[38]، 2002؛ پتاجان[39]، 1996) رنج می برند که به شدت بر کیفیت زندگی آنان تاثیر گذار است (جاناردان، 2002).شاهسوند و همکاران (1389) طی پژوهشی در بررسی اثربخشی رفتار درمانی شناختی – گروهی در بیماران مبتلا به ام.اس بدین نتیجه دست یافتند که این روش درمانی باعث کاهش قابل توجه افسردگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود.

    دومین متغیری که در پژوهش حاضر در مورد بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مورد بررسی قرار
    می گیرد، اضطراب است. اختلالات اضطرابی از جمله شایعترین اختلالات روانپزشکی در ایالات متحده و سایر جمعیت هایی است که مورد مطالعه قرار گرفته اند. از نظر روانپزشکی اضطراب را می توان چنین تعریف کرد: ناآرامی، هراس و ترس ناخوشایند و منتشر با احساس خطر قریب الوقوع که منبع آن قابل شناسایی نیست(کاپلان و سادوک، 2003). تحقیقات نشان داده اند که حدود 48 درصد از بیماران مبتلا به ام.اس در همان یک سال اول بعد از تشخیص بیماری علایم اضطراب را تجربه می کنند (میشل[40]، 2005). و حدود 25 تا 40 درصد از بیماران نیز (در کل) از اضطراب رنج می برند (چواستیاک[41]، 2005)، که به شدت بر کیفیت زندگیشان تاثیر گذار است (جاناردان[42]، 2002).شاهسوند و همکاران (1389) طی پژوهشی در بررسی اثر بخشی رفتار درمانی شناختی – گروهی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بدین نتیجه دست یافتند که این روش درمانی باعث کاهش قابل ملاحظه مؤلفه اضطراب در این بیماران می شود.

     

    پروپوزال مربوط به این پایان نامه در سایت موجود است.

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

    فهرست:

    فصل اول: کلیات

    مقدمه.................................................................................................................................. 2

    بیان مسئله............................................................................................................................ 5

    اهمیت و ضرورت................................................................................................................ 9

    هدف کلی........................................................................................................................... 11

    اهداف جزئی....................................................................................................................... 11

    فرضیه ها............................................................................................................................. 11

    تعریف مفاهیم پژوهش......................................................................................................... 11

     

    فصل دوم: مبانی نظری و  سوابق تحقیق

    مقدمه.................................................................................................................................. 16

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس.................................................................................................. 16

    تاریخچه بیماری: کلیات درباره بیماری مولتیپل اسکلروزیس..................................................... 17

    درک فرایند بیماری............................................................................................................... 17

    شرح بیماری........................................................................................................................ 18

    طبقه بندی علائم MS.......................................................................................................... 18

    علائم و نشانه های بیماری ................................................................................................... 19

    انواع بیماری......................................................................................................................... 19

    شیوع بیماری........................................................................................................................ 21

    سبب شناسی بیماری............................................................................................................. 22        

    گروه های تشخیصی بیماری MS.......................................................................................... 24

    پیش آگهی بیماری MS....................................................................................................... 25

    درمان بیماری....................................................................................................................... 26

    اضطراب ............................................................................................................................. 26

    علایم اضطراب..................................................................................................................... 27

    شیوع اختلالات اضطرابی....................................................................................................... 28

    نظریه های اضطراب.............................................................................................................. 28

    افسردگی.............................................................................................................................. 30

    شیوع افسردگی..................................................................................................................... 31

    نشانه های افسردگی.............................................................................................................. 31

    خستگی............................................................................................................................... 33

    درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد........................................................ 35

    پایه های نظری حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد........................................... 35

    درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد و علوم عصب شناختی...................... 39

    نظریه موزائیک مغزی پاولف.................................................................................................. 41

    تروما................................................................................................................................... 42

    فرایند درمان........................................................................................................................ 42

    پیشینه خارجی..................................................................................................................... 44

    پیشینه داخلی....................................................................................................................... 46

     

    فصل سوم: روش شناسی

    روش کار............................................................................................................................ 51

    الف-روش پژوهش.............................................................................................................. 51

    ب-روش گردآوری اطلاعات................................................................................................ 51

    ج-ابزار گردآوری اطلاعات................................................................................................... 52

    روش اجرای درمان.............................................................................................................. 54

    د-روش تجزیه و تحلیل اطلاعات.......................................................................................... 55

     

     

    فصل چهارم: یافته های تحقیق

    الف-ویژگی های جمعیت شناختی......................................................................................... 57

    ب-یافته های توصیفی.......................................................................................................... 59

    ج-یافته های استنباطی.......................................................................................................... 63

     

    فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری

    محدودیت های پژوهش....................................................................................................... 74

    پیشنهادات پژوهش............................................................................................................... 75

    منابع و مآخذ....................................................................................................................... 76

    ضمائم................................................................................................................................. 81

    منبع:

    - آبراموویتز، ملیسا (1954). راهنمای پزشکی خانواده ام.اس، ترجمه فرهاد همت خواه (1341)، تهران، عصر کتاب.

    2-ابوالقاسمی، عباس؛ نریمانی، محمد (1385). آزمون های روانشناختی، اردبیل، انتشارات باغ رضوان، چاپ اول.

    3-اتکینسون.ر.ال، اتکینسون.ر.سی، اسمیت، ا. آی، بم. د.ج، هوکسما، س. ن. (1904). زمینه روانشناسی هیلگارد، ترجمه رفیعی، حسن، ارجمند، محسن؛ سمیعی، مرسده. (1384). تهران، انتشارات ارجمند، چاپ ششم.

    4-اسدی ذاکر؛ مرضیه؛ مجدی نسب، نسترن؛ عطاپور، مهناز؛ لطیفی، محمود؛ بابادی، مریم (1388) تاثیر ورزش بر سرعت راه رفتن، میزان خستگی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS، مجله علمی پزشکی، دوره 9، شماره 2، 189-198.

    5-باستانی، فریده؛ حکیمی، گیلانی؛ قانع فرد، شادی؛ قانع فرد، شیرین (1388). بررسی میزان تنش درک شده در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. نشریه علمی پژوهشی دانشکده پرستاری، مامایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دوره 19، شماره 66 ، 81-90 .

    6- بحرینی، ساینا؛ ناجی، سید علی؛ منافی؛ رضا، بخردی، رضا (1390). تاثیر ماساژ رایحه درمانی بر شدت خستگی زنان مبتلا به MS، مجله دانشگاه علوم پژشکی و خدمات بهداشتی درمان سبزوار، دوره 18، شماره 3، 172-178.

    7- برونر و سودارث (2008)، پرستاری داخلی – جراحی، ترجمه زهرا مشتاق (1386) نشر سالمی، چاپ دوم جلد چهاردهم، 235-245.

    8- حاجی عباسی، عادل (1388). بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش بر کاهش اضطراب، استرس و افسردگی زنان بارور در مقایسه با گروه کنترل و پلاسیبو، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل.

    9- دلاور، علی (1388). مبانی نظری و علمی پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی، چاپ هفتم، شماره 387، تهران: انتشارات رشد.

    10-دیویدال. روزنهان، مارتین ای. پی. سلیگمن، روان شناسی نابهنجاری آسیب شناسی روانی، ترجمه یحیی سید محمدی (1385)، تهران، نشر ساوالان، چاپ ششم.

    11-رسولی، نسیم؛ احمد، فضل الله؛ نبوی، سید مسعود؛ حاجی زاده، ابراهیم (1387). بررسی تاثیر تکنیک حفظ انرژی بر میزان خستگی بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. فصلنامه توانبخشی، سال هفتم، شماره 1.

    12-رضایی، امید؛ میرزایی قمی، منصور؛ دولت شاهی، بهروز؛ افسراسکی، ساینا (1389). الگوهای شخصیتی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجموعه سومین کنگره انجمن روان شناسی ایران، 377-375.

    13- سادوک بنیامین، سادوک ویرجینیا: خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری و روانپزشکی کاپلان. ترجمه نصرت الله پور افکاری. انتشارات شهر آب، تهران، سال 1382.

    14- ساریچلو، محمد ابراهیم (1386). بررسی میزان کارآیی روش حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و بازپردازش در درمان اختلال استرس پس از سانحه ناشی از جنگ در بین جانبازان. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی.

    15- شاپیرو، فرانسین؛ فارست، مارگوت سیلک (1997). حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد. ترجمه هاشمیان (1379)، تهران: بین الملل شمس

    16- شاهواروقی فراهانی، اعظم؛ عظیمیان، مجتبی؛ فلاح پور، ماندانا؛ کریملو، مسعود (1388). مجله توانبخشی، دوره دهم، شماره 4، زمستان 1388 .

    17- شفیع آبادی، ع؛ ناصری، غ (1387). نظریه های مشاوره و روان درمانی. انتشارات دانشگاه تهران.

    18- شاهسوند، سمیه؛ حسنی، فریبا؛ اصغر، قدسی؛ دوکانه ای فرد، فریده (1389). اثربخشی آموزش شناختی – رفتاری شادکامی فوردایس بر کاهش حمایت خواهی از دیگران در زنان مبتلا به MS، مجموعه مقالات سومین گنگره انجمن روانشناسی ایران، 462-459.

    19-غفاری، سمیه؛ احمدی، فضل الله؛ نبوی، سید مسعود، معماریان، ربابه (1387). بررسی تاثیر تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی بر افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله پژوهش در پزشکی. 45 تا 53.

    20-مسعودی، رضا؛ خیری، فریدون؛ احمدی، فضل الله؛ محمدی، عیسی؛ (1388). تاثیر برنامه خود مراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر میزان خستگی و فعالیت های روزانه زندگی بیماران مبتلا به MS. فصلنامه توانبخشی، دوره دهم، شماره سوم، 43-51.

    21- فرامرزی، نگار؛ شلیله، کیوان (1382). مجموعه کتاب های سبز دانستنی های پزشکی اسکلروز متعدد (MS). موسسه فرهنگی انتشاراتی حیان، تهران، چاپ دوم.

    22- فرهنگ، سارا. (1390). مقایسه اثربخشی درمان شناختی و درمان حمایتی بیانگر بر سازگاری روانشناختی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه محقق اردبیلی.

    23- محمدی رزوه، نرگس؛ افشار، حمید (1387). تعیین عوامل روانشناختی و اجتماعی پدید آیی استرس در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله علمی پژوهشی اصول بهداشت روانی. سال دهم، شماره 4، ص 305-310 .

    24- مدنی، حسین (1380)، بررسی خود مراقبتی بر میزان عزت نفس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تحت پوشش انجمن ام. اس. ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته آموزش پرستاری گرایش داخلی- جراحی؛ دانشگاه تربیت مدرس.

    25-نجفی، مهری؛ پشندی، شادی؛ محمودی، حسین؛ عبادی، عباس؛ قانعی، مصطفی (1389). مجله علمی پژوهشی طب جانباز، سال دوم، شماره هشتم.

    26- نورکراس، پروچاسکا (1999). نظریه های رواندرمانی. ترجمه سید محمدی، یحیی (1383). تهران: انتشارات رشد.

    27-هریزچی قدیم، سپیده؛ رنجبر کوچسرایی، فاطمه؛ طالبی، مهناز؛ زکریا پزشکی، محمد؛ اکبری، مریم (1388). بررسی تاثیر برون ریزی احساسات بصورت نوشتن بر میزان افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به MS. فصلنامه علوم مغز و اعصاب ایران، سال هشتم، شماره 25، 465-475.

    28- هومن، حیدرعلی (1386)، شناخت روش علمی در علوم رفتاری، انتشارات سمت.

    29-وطن خواه، حمیدرضا (1388). مقایسه اثربخشی روش حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و بازپردازش با درمان دارویی و شناخت درمانی در کاهش علایم اضطراب صفت و حالت. رساله دکتری روان شناسی عمومی، دانشگاه آزاد تهران مرکز.

    30.Abedini M, Habibi Saravi R, Zervani A, Farahmand M. Epidemiology of multiple sclerosis in Mazandaran. J Mazandaran Univ Med sci. 2007; 18(66): 28-7. (Persian)

    31.Aldridge D, Schmid W, kaeber M, schmid tc, Ostermann T. Functionality or aesthetics? A pilot study of music therapy in the treatment of multiple sclerosis patients. Complement ther Med 2005; 13:25-33

    32.Blak DJ, Bodine c. An overview of assistive technology For persons with Multiple sclerosis. J Rehabile Res Develop 2002. 39(2): 299-312

    33.Boulware, c. (2006). EMDR- Therapy, Frequently Asked Questions About Eye movement Desensitization and Reprocessing. Http://www.emdr-therapy.com

    34.Branas P. treatment For Fatigue in multiple sclerosis: a rapid and systemic review. Health technology assessment: 2000; 4(27): 23-30

    35.Braunwald, Fauci, kasper, Hauser, Longo, Jameson. Harrison’s principle of Internal medicine. 15 th ed. New york: Mc Graw H:l Co; 2001.P 2452-2461.

    36.Chwastiak AL, Gibbans EL, Ehde MD, Sallivan M, Bowen OJ, Bombardier Hc, et all. Fatigue and psychiatrie illness in a large community sample of persons with multiple sclerosis. J psychosomat Res 2005; 59: 291-98.

    37.Currie R. Spasticity: a common symptom of multiple sclerosis. Nursing standard 2001; 15(33); 47-52

    38.Dalton EJ, Heinrichs RW. Depression in multiple sclerosis: A guantitative review of the eridence. J Neuropsychol 2005; 19(2): 152-58

    39.Dennisson, L. Moss-Morris, R. Chalder, T. (2009) A review of psychological correlates of adjustment in patients with multiple sclerosis clinical psychology Review, 29: 141-153.

    40.Donna JB, Cathy B. An overview of assistive technology of persons with multiple sclerosis. J Rehab Res Develop 2002; 39 (2): 299-312

    41.Feinstein A, Feinstein K. Depression associated with multiple sclerosis looking beyond diagnosis to symptom expression. Journal of Affective Disorders 2001;66: 193-98

    42.Garcia – Burguillo MP, Aguila – Maturana AM. Energy – Saving startqies in the treatment of fatigue in patients with multiple sclerosis. A pilot study. Rev Neural 2009; 49 (4): 181-5

    43.Hernandez – Rief M,Field T, Field T, Theakston H. Multiple sclerosis patients benefits from massage therapy. Journal of Bodywork and Movement therapies 1998; 2 (3): 168-74

    44.Holland NJ, Madonna M. Nursing grand rounds: Multiple sclerosis J Nero Nurse 2005; 37 (1): 15-19

    45.Janardhan v, Bakshi R. Quality of life in patients with Multiple sclerosis: the impact of fatigue and depression. J Neural sci 2002; 205: 51-58

    46.Janssens AC, Van Doorn AP, de Boer BJ, VanderMeche GAF, Passchier J, Hintzen QR. Perception of proghostic risk in patients with Multiple sclerosis: the relationship with anxiety, Depression and diseaae related distress. J clin Epidemiol 2004; 57 (2): 180-86

    47.Kinowski, krystyan (2003). Put your best foot forward: An EMDR – related protocol for empowerment using somatosensory and visual priming of resourse experience.EMDR Europen Annual conference.

    48.Lee D, Newell R, Ziegler L, Topping A. treatment of fatigue in Multiple sclerosis: A systematic review of the literature. International journal of nursing practice 2008; 14: 81-93

    49.Lublin, F.D, Reingold,s. C,. (1990). Defining the clinical course of multiple sclerosis society (USA) Advisory committee on clinical trails of new Agents in multiple sclerosis. Neurology 46, 907-911.

    50.Mallik M, editor. Nursing Knowledge and practice. A decision making approach. Lodon, Balliere and Tindall co, 1998.

    51.Mathiowetz v, Matuska KM, Murphy M.E. Efficacy of an energy Rehabil 2001; 82 (14): 449-511

    52.Matuska K, Mathiowetz V, Finlayson M.Use and perceived effectiveness of energy conservation startegies for managing Multiple sclerosis Fatigue. American Journal of occupational therapy 2007 feb; 61 (1): 62-69

    53.Mc cabe PM. Mood and self- esteem of persons with Multiple sclerosis following an exacerbation. J psychosomat Res 2005; 59: 161-66

    54.Mitchell A, Benito – Leon J, Morales Ganzalez MJ, Rivera – Navarro J. Quality of life and its assessment in Multiple sclerosis: intergrating physical and psychological components of wellbeing. Lancet Neural 2005; 4: 556-66

    55.Mills NJ, Allen S, Carey Morgan S. Does Tai chi/Qi Gong help patients with Multiple sclerosis. Journal of Body work and movement therapies. 2000; 4 (1): 39-48.

    56.Moher, D. Goodking, D. Gatto, N. vander. Wender, J. (1997). Depression, Coping and level of neurological impairment in multiple sclerosis. Multiple sclerosis, 3, 254-258.

    57.Mollaoglu M, Ustun E. Fatigue in Multiple sclerosis. J clin nurse 2009 May; 18 (9): 1231-1238

    58.Petajan JH. Impact of life aerobic training on fitness and quality of life Multiple sclerosis. Ann Neurol 1996;39 (4): 432-41

    59.Rice GP, Oger j, Duguettep, Francis GS, Blanger M, Laplants, et all. (1999)Treatment with interferon beta-lb improves quality of life in multiple sclerosis. Can j Neurol sci, 26 (4): 276-282.

    60.Shayegan negad v, Eetemadifar M, Ashtari F, Jangorban M. (2205). Prevalence of Multiple sclerosis in Iran. In : 2nd International congress on Multiple sclerosis: Nov. 20, (p,81). Tehran: Iranian MS society.

    61.Stuif Bergen AK. Becker H. Health promotion practices in woman with Multiple sclerosis. Increasing quality and years of healthy life. Physical medicine and Rehabilitation clinics of North America 2001: 12 (1): 9-22

    62.Zorzon, M. de Masi, R. Nesuelli, D, ukmar, M. Mucelli, R. P., Cazzatsg. Beratine, A. Zivadinov, R. (2001). Depression and anxiety in multiple sclevosis. Journal of Neurology, 24, 416-421.

     

     

    .

پروپوزال در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, گزارش سمینار در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, تز دکترا در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, رساله در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, پایان نامه در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, تحقیق در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, مقاله در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس, پروژه دانشجویی درباره پایان نامه بررسی اثربخشی روش حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش در کاهش افسردگی ، اضطراب و خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت