فهرست و منابع پایان نامه تاثیر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد، ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی گیاه داروئی مرزه (Satureja hortensis L.)
فهرست:
چکیده..........................................................................................................................
مقدمه...........................................................................................................................
فصل اول – کلیات .......................................................................................................
1-1-بخش اول- اهداف پژوهش....................................................................................
1-2- بخش دوم- اختصاصات گیاهی.............................................................................
1-2-1- جنس مرزه......................................................................................................
1-2-2- ویژگی های مرزه باغی.....................................................................................
1-2-3- نیازهای محیطی گیاه مرزه باغی..........................................................................
1-2-4- خواص دارویی اسانس و متابولیت های ثانویه گیاه مرزه باغی...............................
1-3- بخش سوم- ترکیبات شیمیایی و اهمیت آنها ..........................................................
1-3-1- ماهیت اسانس ها و متابولیت های ثانویه.............................................................
1-3-1-1- متابولیسم اسانس در بدن...............................................................................
1-3-1-2- محل تولید و ترشح اسانس های گیاهی .........................................................
1-3-1-3- بیوسنتز اسانس ها.........................................................................................
1-3-2- روشهای مختلف اسانس گیری..........................................................................
1-3-2-1- تقطیر با آب.................................................................................................
1-3-2-2- تقطیر با آب و بخار......................................................................................
1-3-2-3- تقطیر با بخار مستقیم ...................................................................................
1-3-2-4- روش آنزیمی...............................................................................................
1-3-2-5- روش فشردن در حرارت معمولی..................................................................
1-3-2-6- استخراج به کمک حلال................................................................................
1-3-2-7- استخراج به کمک گازها................................................................................
1-3-2-8- تقطیر تجزیه ای...........................................................................................
1-3-3- روش GC-MS.............................................................................................
1-3-3-1- روش گاز کروماتوگرافی (GC)....................................................................
1-3-3-2- طیف سنج جرمی.........................................................................................
1-3-4- مروری بر تحقیقات انجام شده بر روی شناسایی ترکیبات اسانس سایر گونه های مرزه
1-4- بخش چهارم: تعیین ترکیبات فنلی در گونه های مختلف مرزه .................................
1-4-1- اهمیت ترکیبات فنلی و رابطه آن با خاصیت آنتی اکسیدانی..................................
فصل دوم- موادو روشها................................................................................................
2-1- مراحل انجام آزمایش............................................................................................
2-1-1- مواد آزمایشگاهی............................................................................................
2-2- روش اسانس گیری..............................................................................................
2-3- جداسازی و شناسایی محتویات ترکیبات اسانس......................................................
2-3-1- مشخصات دستگاه گاز کروماتوگرافی GC جهت تعیین مقدار ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
2-3-2- مشخصات دستگاه طیف سنج جرمی جهت شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
2-4- تعیین ترکیبات فنلی..............................................................................................
2-5- تعیین خاصیت آنتی اکسیدانی ...............................................................................
فصل سوم- نتایج .........................................................................................................
3-1- وزن تر و خشک شاخساره گیاه دارویی مرزه..........................................................
3-2- درصد و بازده اسانس گیاه دارویی مرزه..................................................................
3-3- تجزیه کمی و کیفی اسانس...................................................................................
تعیین ترکیبات فنلی در تیمارهای مختلف گیاه دارویی مرزه...............................................
تعیین خاصیت آنتی اکسیدانی در تیمارهای مختلف گیاه دارویی مرزه.................................
فصل چهارم- بحث و بررسی.........................................................................................
4-1- وزن تر و خشک شاخساره گیاه دارویی مرزه..........................................................
4-2- درصد و بازده اسانس گیاه دارویی مرزه..................................................................
4-3- تجزیه کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه.....................................................................
4-4- ترکیبات فنلی گیاه دارویی مرزه.............................................................................
4-5- خاصیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی مرزه ..............................................................
فصل پنجم- نتیجه گیری و پیشنهادات.............................................................................
نتیجه گیری...................................................................................................................
پیشنهادات....................................................................................................................
منابع و مآخذ................................................................................................................
چکیده انگلیسی.............................................................................................................
منبع:
آزاد بخت, م. 1378. رده بندی گیاهان دارویی. انتشارات تیمور زاده.401 ص.
اشتال، الف. 1382. تجزیه و شناسایی مواد دارویی گیاهی به روش میکروسکپی و کروماتوگرافی. ترجمه هادی صمصام شریعت. انتشارات روزبهان. تهران.246ص.
امامی، س.، رحیمی، ح. 1383. روش های کروماتوگرافی، راهنمای عملی استفاده، نگهداری و رفع عیب از دستگاه های کروماتوگرافی گازی با ستون موئینه. نشر نور پردازان. تهران.
امامی، الف.، م.ر. شمس اردکانی، ، و الف .مهرگان ، 1383. فرهنگ مصور گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی. مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی. تهران.
امید بیگی, ر. 1379. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد 3. انتشارات استان قدس رضوی.
امین،غ.1384.متداول ترین گیاهان دارویی سنتی ایران.انتشارات علوم پزشکی ایران.
امینی دهقی, م., د. زاویه, ر. طباطبایی و ک. آگاهی. 1386. تاثیر مصرف کود نیتروژنه و خصو صیات خاک بر روی صفات کمی و کیفی اسانس آویشن باغی. چکیده مقالات پنجمین کنگره علوم باغبانی ایران. شیراز. شهریور ماه 1386.
بقالیان, ک. و ح.ن. نقدی بادی.1379. گیاهان اسانس دار. ، انتشارات اندرز. چاپ اول.
جمزاد, ز.1373. آویشن, انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
زرگری، ع. 1370. گیاهان دارویی، جلد چهارم، انتشارات دانشگاه تهران.
سالار دینی، ع.الف.1384.حاصلخیزی خاک.چاپ هفتم.انتشارات دانشگاه تهران. 434ص.
شاهرخی، ن. و ت. مؤمنی، 1370. اسانس های گیاهی و اثرات درمانی آن ها. انتشارات دانشگاه تهران.
شرف زاده, ش., م. خوشخوی و ک. جاوید نیا. 1386. اثرهای عناصر غذایی بر رشد و مواد موثره آویشن و بادرنجبویه. چکیده مقالات پنجمین کنگره علوم باغبانی ایران. شیراز. شهریور ماه 1386.
شفیعی، عباس. 1366. کروماتوگرافی و طیف سنجی. انتشارات دانشگاه تهران.
گالستون،الف.و.، پ.ج.دیویس، ،و ر.ل. ساتر، 1381.برگردان توسط مسعود مجتهدی و حسین لسانی.زندگی گیاه سبز.چاپ چهارم. انتشارات دانشگاه تهران.585ص.
مومنی، ت.خ.، و ن. ب. شاهرخی، 1377. اسانس های گیاهی و اثرات درمانی آن ها. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دوم، تهران.
میر جلیلی, م.ح. 1380. نگرشی بر اصلاح گیاهان دارویی. ماهنامه زیتون. انتشارات وزارت جهاد کشاورزی. 46- 49 :148.
میرزا, م., ز. باهر نیک, ب. عباس زاده و م. ب. رضایی.1380. بررسی تغیرات کمی و کیفی اسانس مرزه (Satureja hortensis L.) در طی تنش خشکی در مزرعه. فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد 11.
یزدانی، د.؛ س. شهنازی، و ح. سیفی، 1383. کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی. جلد اول. انتشارات پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی شهید بهشتی تهران.
Ani, R. and Miladen, M. 2003. Chemical composition and in vitro evaluation of antioxidant effect of free volatile compounds from Satureja montana L. Free Radical Research, 37:673-679.
Anwar, M., D. D., Patra, S. Chand, , Alpesh Kumar ,Naqvi, A.A. and Khanuja, S. P. S. 2005. Effect of organic manures and inorganic fertilizer on growth, herb and oil yield, nutrient accumulation, and oil quality of French basil Communications in Soil Science and Plant Analysis, 36:1737-1746.
Askari, F., 2003. Essential oil composition of Thymus daenensisCelak. From Iran. J. Essen. Oil Bear plants.6:3 – 10
Azaz, D., Demirci, F., Satl, F., M. Kurkcuoglu, and K.H.C Baser,. 2002. Antimicrobial activity of some Satureja essential oils. Zeitschrift-fur-Naturforschung-Section-C-Biosciences, 57:817-821.
Baser, K.H.C., Tumen, G., Tabanca, N., Demirci, F. 2001. Composition and antibacterial activity of the essential oils from Satureja wiedemanniana (Lallem.) Velen. Zeitschrift- fur-Naturforschung-Section-C-Biosciences, 56:731-738.
Bezic, N., Dunkic, V. and Radonic, A. 2001. Glandular apparatus structure and essential oil constituents of Satureja cuneifolia Ten. Acta-Biologica-Cracoviensia-Series-Botanica, 43:65-68.
Bilia, A.R., Cioni, P., Morelli, I., Coppi, A., Lippi, A. and Tomei, P.E. 1992. Essential oil of Satureja montana L. ssp. Montana. Composition and yields of plant grown under different environmental conditions. Journal of Essential Oil Research, 4:563-568.
Bounatirou, S., S. Smiti, M.G. Miguel, L. Faleiro, M.N. Rejeb, M. Neffati, M.M. Costa, A.C. Figueiredo, J.G. Barroso and L.G. Pedro.2007. Chemical composition, antioxidant and antibacterial activities of the essential oils isolated from Tunisian Thymus capitatus. Food Chem.(in Press.
Cabo, J., M. E. Crespo, J. Jimenez, C. Navarro and S. Risco. 1982. Seasonal variation of essential oil yield and composition of Thymus hymalis. Planta Medica 53:380-382.
Cheolwook, N., L. Moonjeong, and P. Kuenwoo. 2001. Effects of magnesium ion content in nutrient solution on the growth and quality of marjoram. Acta Hort. 548:485-490
.
Christensen, L.P. and K. Grevsen. 2006. Effect of development stage at harvest on the composition and yield of essential oils from thyme and oregano. Develop. Food Sci. 43:261-264.
Chizzola, R. 2003. Volatile oil composition of four populations of Satureja montana L. from southern France. Acta Horticulturae, 598:143-147.
De-la-Pena, M.G.A., Reglos, R.A. and De-Guzman, C.C. 2002. Influence of different types of organic fertilizers on growth and essential oil yield of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Philippine Agricultural Scientist, 85:15-18.
Dob,T., D. Dahmane, T. Benabdelkader,and C. Chelghoum. 2006. Studies on the essential oil composition and antimicrobial activity of Thymus algeriensis Boiss.et Reut. Inte. J. Aromath.16:95-100.
Dorman, H.J.D., and R. Hiltunen. 2004. Fe III) reductive and free radical-scavenging properties of summer savory (Satureja hortensis L ( extract and subfractions. Food Chem. 88:193-199.
Erkmen, O., Ozcan, M., 2003. The effects of essential oils of Turkish plants spices on microorganisms in broth. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 6:130-134.
Faleiro, L., G. Miguel, S. Gomes, L. Costa, F. Venancio, A. Teixeira, A.C. Figueiredo, J.G. Barroso and L.G. Pedro. 2005. Antibacterial and antioxidant activities of essential oil isolated from (Thymbra capitata L. (Cav and Origanum vulgare L. J. Agric. Food Chem. 53:8162-8168
.
Filippo, L., D. Antuono, G.C. Galletti and P. Bocchini. 2000. Variability of essential oil content and composition of Origanum vulgare L. population from a north Mediterranean area (Liguria region, northern ITALY). Annal. Bot. 86:471-478.
Ghannadi, A. 2002. Composition of the essential oil of Satureja hortensis L seeds from Iran. Journal of Essential Oil Research, 14:35-36.
Gounaris, Y., M. Skoula, C. Fournaraki, G. Drakakaki and A. Makris . 2002. Comparison of essential oils and genetic relationship of Origanum × intercedens to its parental taxa in the Island of Crete. Biochem. System. Ecol. 30:249-258.
Güllüce, M., Sökmen, M., Daferera, D., A ar, G., Özkan, H., Kartal, N., Polissiou, M., Sökmen, A. and Şahin, F. 2003. In vitro antibacterial, antifungal, and antioxidant activities of the essential oil and methanol extracts of herbal parts and callus culture of Satureja hortensis L. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51:3958-3965.
Haewon, B. and Kuenwoo, P. 2001. Effects of substrate and nutrient solution concentration on growth and essential oil content of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Korean Journal of Horticultural Science and Technology, 19:92-97.
Hajhashemi,V.2000.antispasmodic and anti-diarrhoeal effect of satureja hortensis l. essential oil .isfahan university of medical science.(inpress
Hejja, M., Bernath, J. and Szentgyorgyi, E. 2002. Comprative investigation of Satureja hortensis of different origion. Acta-Horticulturae, 576:65-68.
Javanmardi, J., Khalighi, A., Kashi, A., Bais, H.P. and Vivanco, J.M. 2002. Chemical characterization of basil (Ocimum basilicum L.) found in local accessions and used in traditional medicines in Iran. Journal Agricultural and Food Chemistry, 50:5878-5883.
Javanmardi, J., Stushnoff, C., Locke, E. and Vivanco, J.M. 2003. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions, Food Chemistry, 83:547–550.
Jukic, M. and Milos, M., ( 2005 ). Catalytic oxidation and antioxidant properties of thyme essential oils. CroaticachemiActa: 78 (1): 105 – 110).
Kokkini,S., R. Karousou and D. Vokou.1994. Pattern of geographic variations of Origanum vulgare trichomes and essential oil content in Greece. Biochem. System. Ecol. 22:517-528
.
Lister, E. and P. Wilson. 2001. Measurement of total phenolics and ABTS assay for antioxidant activity. Crop Research Institute, Lincoln, New Zealand roperties. Food Chem. 91:131-137.
Maia, N.B., Bovi, O.A., Marques, M.O.M., Granja, N.D.P. and Carmello, Q.A.C. 2001. Essential oil production and quality of Mentha arvensis L. grown in nutrient solution. Acta Horticulturae, 548:181-187.
Malik, M.S.; Sattar, A. and Khan, S.A., ( 1991 ). Essential oils of the species of labiatae. Part III. Studies on the essential oil of Zatariamuliflora. Pakistan, J. Sci. Ind. Res. 34: 119 – 120.
Mansouri, SH. 1999. Inhibition of Staphylococcus aureus mediated by extracts of Iranian plants. Pharmaceutical Biology, 37:375-377.
Manukyan, A.E. 2004. The productivity and quality of some herbs under controlled environmental condition: Medicinal and aromatic plants. Journal of Applied Botany and Food quality,78 :104-111.
Mirjana, S., Nada, B. and Valerija, D. 2005. Phytochemical composition and antimicrobial activities of the essential oils from Satureja subspicata Vis. grown in Croatia. Food Chemistry, 1-9
Omidbaigi, R. and Hejazi, M. 2004. Essential oil content and compositions of Satureja hortensis of two different origins. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 7:175-178.
Otzman,G.2006.antioxidant activities of satureja cilicisa essentioal oil in butter and in vitro.department of food engineering,32260 isparta.
Ozcan, M., Chalchat, J.C. 2004. Effect of collection time on essential oil composition of Satureja hortensis used as thyme in Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 7:146-150.
Ozguven, M. and Aksu, F.H.S.Z., 1987. Antibacterial activites of essential oil from MajoranahortensisMoench, Satureja Montana L. and Thymus vulgaris L.J. Ankem 1:270 – 275.
Perrucci, S., Cecchini, S., Pretti, C., Cognetti, A.M.V., Macchioni, G., Flamini, G. and Cioni, p. 1995. In vitro antimycotic activity of some natural products against Saproloegnia ferax. Phytotherapy Research, 9:147-149.
Prieto, J.M., P. Iacopini, P. Cioni and S. Chericoni. 2007. In vitro activity of the essential oils of Origanum vulgare, Satureja montana and their main constituents in peroxynitrite-induced oxidative processes. Food Chem.104:889-895.
Purmorad, F.; Hossinimehr, S.J. and shahabimajd, N., ( 2006 ). Antioxidant activity phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African j. biotech. 7(10): 1591 – 1593.
Rahman, A., Rahman, M.M.; Islamsheik, M.M.; Rahman, M.M.; Shadli, M.S. and Alam, M.F., ( 2008 ). Free radical scavenging activity and phenolic content of cassia sophera. African j. Biotech. 710): 1591-1593).
Rechinger, K.H., 1982. Flora Iranica. Vol. 152, Akademische Druck- und Verlagsanstalt, Graz.
Sefidkon, F., Kh. Abbasi and Gh. R. Bakhshi Khaniki. 2006. Influence of drying and extraction methods on yield and chemical composition of the essential oil of Satureja hortensis. Food Chem. 99:19-23.
Sefidkon, F. and Jamzad, Z. 2004. Chemical composition of the essential oil of three Iranian Satureja species (S. mutica, S. macrantha and S. intermedia), Food Chemistry, 91:1–4.
Singh, M. and Ramesh, S. 2002. Response of sweet basil (Ocimum basilicum) to organic and inorganic fertilizer in semi-arid tropical conditions, Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 24:947-950.
Spanos, G.A. and R.E. Wrolstad. 1990. 32-Influence of processing and storage on the phenolic composition of Thompson seedless grape juice. J. Agric. Food Chem.38:1565-1571 .
Stutte, G.W., 2006. Process and product recirculation hydroponics and bioactive compounds in controlled environment. Hort. Science, 41:526-530
Szollosi, R. and Varga, I.S., 2002 .Total antioxidant power in some species of labiatae Adaptation of FRAP method.
Tsimidou, M. and Boskou, D., 1994 ). Antioxidant activity of essential oils from the plants of the Lamiaceae family. G. charalambous( Ed. Spices, Herbs and Edible Fungi, Elsiver, Amsterdam; 273 – 284.
Tumen, G. 1991. The volatile constituents of Satureja cuneifolia, Journal of Essential Oil Research, 3:365-366.
Tumen, G., Baser, K.H.C., Demirci, B. and Ermin, N. 1998. The essential oils of Satureja coerulea Janka and Thymus aznavourii Velen. Flavour and Fragrance Journal, 13:65–67.
Vokou, D., S. Kokkini and J.M. Bessiere .1993. Geographic variation of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum) essential oils. 21:287-295.
Yeritsyan, N. and Economakis, C. 2002. Effect of nutrient solutions iron concentration on growth and essential oil content of oregano plants growth in solution culture. Acta Horticulturae, 576.
Zheng, W. and Wang, S.Y. 2002. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49:5165-5170.