فهرست و منابع پایان نامه بررسی آلودگی باکتریایی بستنی های مختلف در سطح شهر تهران
فهرست:
خلاصه فارسی................................................................................................................................................... 1
مقدمه:.................................................................................................................................................................. 3
فصل اول: زمینه پژوهش و مروری بر اپیدمیهای رخ داده از شیر........................... 5
فصل دوم: کلیاتی در خصوص بستنی....................................................................... 18
2-1: تاریخچه بستنی...................................................................................................................................... 19
2-2: تعریف بستنی......................................................................................................................................... 20
2-3: ارزش غذایی بستنی.............................................................................................................................. 22
2-4: مواد تشکیل دهنده بستنی................................................................................................................. 24
2-4-1: چربی........................................................................................................................................... 24
2-4-2: مواد جامد غیر از چربی.......................................................................................................... 25
2-4-3: قند............................................................................................................................................... 27
2-4-4: مواد امولسیون کننده.............................................................................................................. 29
2-4-5: مواد پایدارکننده....................................................................................................................... 29
2-4-6: مواد طعم دهنده....................................................................................................................... 30
2-4-7: مواد رنگ دهنده....................................................................................................................... 30
2-5: فرآیند تولید بستنی.............................................................................................................................. 30
2-5-1: مرحله دریافت........................................................................................................................... 30
2-5-2: تولید مخلوط بستنی............................................................................................................... 31
2-5-3: توزین کردن............................................................................................................................... 32
2-5-4: مخلوط کردن............................................................................................................................. 33
2-5-5: یکنواخت کردن گویچه های چربی..................................................................................... 34
2-5-6: پاستوریزاسیون.......................................................................................................................... 34
2-5-7: رسیدن مخلوط.......................................................................................................................... 34
2-5-8: افزودن مواد طعم دهنده و رنگ دهنده............................................................................. 35
2-5-9: انجماد به روش مداوم.............................................................................................................. 35
2-5-10: قالب گیری و بسته بندی.................................................................................................... 36
2-5-10-1: بسته بندیهای بزرگ بستنی................................................................................. 36
2-5-10-2: بسته بندیهای مورد مصرف خانگی..................................................................... 37
2-5-10-3: تولید بستنی چوبی................................................................................................. 37
2-5-11: سخت کردن بستنی............................................................................................................... 38
2-6: باکتریولوژی بستنی................................................................................................................................ 39
2-7: اپیدمیولوژی آلودگیهای میکروبی...................................................................................................... 40
2-7-1: آلودگیهای اولیه بستنی.......................................................................................................... 41
2-7-2: آلودگیهای ثانویه بستنی......................................................................................................... 45
2-8: پیشگیری و کنترل................................................................................................................................ 48
فصل سوم: خلاصه ای از خصوصیات عمومی و کلینیکی باکتریهای جدا شده در بستنی 51
3-1: میکروبیولوژی پایه.................................................................................................................................. 52
3-2: میکروبیولوژی لبنیات............................................................................................................................ 52
3-3: رشد میکروبی ........................................................................................................................................ 54
3-4: میکروارگانیسم ها در شیر................................................................................................................... 57
3-5: مشخصات میکروارگانیسم ها در شیر............................................................................................... 58
3-6: میکروارگانیسم های ایجاد کننده فساد در شیر............................................................................. 59
3-7: میکروارگانیسم های بیماریزا در شیر................................................................................................ 60
3-8: باسیلهای گرم منفی بی هوازی اختیاری......................................................................................... 60
3-8-1: تعریف انتروباکتریاسه.............................................................................................................. 61
3-8-2: اشریشیاکلی............................................................................................................................... 63
3-8-3: گروه کلبسیلا، انتروباکتر، سراتیا.......................................................................................... 67
3-8-4: گروه پروتئوس، مورگانلا، پروویدنسیا.................................................................................. 69
3-8-5: سیتروباکتر................................................................................................................................. 70
3-8-6: جنس شیگلا.............................................................................................................................. 70
3-8-7: جنس سالمونلا.......................................................................................................................... 71
3-8-7-1: تشخیص سالمونلا از جنس های دیگر.................................................................. 72
3-8-7-2: آزمایشات تشخیصی................................................................................................. 74
3-8-7-3: پاتوژنزو یافته های بالینی........................................................................................ 75
3-8-7-4: مواد غذایی که بطور رایج در انتقال سالمونلا نقش دارند.............................. 77
3-9: باکتریهای گرم منفی غیر تخمیری و غیرشایع.............................................................................. 78
3-9-1: گروه سودموناها......................................................................................................................... 78
3-9-1-1: سودمونا آئروجینوزا............................................................................................................. 78
3-9-2: یرسینیا........................................................................................................................................ 79
3-9-2-1: یرسینیا انتروکولیتیکا ویرسینیاپسودوتوبرکلوزیس............................................ 80
3-9-2-2: پاتوژنز و یافته های بالینی........................................................................................ 81
3-9-2-3: آزمایشات تشخیصی................................................................................................. 82
3-9-2-4: پیشگیری و کنترل................................................................................................... 825
3-10: استافیلوکوک........................................................................................................................................ 82
3-10-1: استافیلوکوک اورئوس......................................................................................................... 82
3-10-2: مورفولوژی.............................................................................................................................. 83
3-10-3: ساختمان سلولی.................................................................................................................. 83
3-10-4: مقاومت................................................................................................................................... 84
3-10-5: خواص بیوشیمیایی............................................................................................................. 85
3-10-6: مسمومین غذایی استافیلوکوکی...................................................................................... 86
3-10-7: علائم مسمومیت غذایی استافیلوکوکی......................................................................... 89
3-10-8: پیشگیری وکنترل در مسمومیت غذایی.................................................................... 90
3-11: باسیل های گرم منفی بدون اسپور................................................................................................ 91
3-11-1: لیستریامونوسیتوجنز......................................................................................................... 91
3-11-1-1: تاریخچه................................................................................................................................ 91
3-11-1-2: میکروبیولوژی............................................................................................................. 91
3-11-1-3: لیستریوزیس............................................................................................................... 93
3-11-1-4: وقوع و رشد لیستریا در شیر و فرآورده های آن.............................................. 95
3-11-1-5: حداقل دوز عفونت زایی.......................................................................................... 99
3-11-1-6: روش های جستجوی لیستریامونوسیتوجنز درمواد غذایی............................. 100
3-11-1-7: پاتوژنز و ایمنی........................................................................................................... 104
فصل چهارم: روشها و مواد مورد نیاز........................................................................ 106
4-1: مدت مطالعه..................................................................................................... 107
4-2: تعداد نمونه.............................................................................................................................................. 107
4-3: نحوه نمونه برداری ................................................................................................................................ 107
4-4: بررسی های انجام شده......................................................................................................................... 108
4-5: مواد و وسایل مورد استفاده ............................................................................................................... 108
4-6: روش آماده سازی................................................................................................................................... 109
4-7: روش آزمایش نمونه های مواد غذایی............................................................................................... 109
4-8: رقیق کننده ها........................................................................................................................................ 110
4-8-1: روش تهیه محلول رینگر......................................................................................................... 110
4-8-2: روش تهیه سرم فیزیولوژی.................................................................................................... 111
4-8-3: روش تهیه محلول رقیق کننده آب پیتونه........................................................................ 111
4-9: روش شمارش میکروبها ....................................................................................................................... 111
4-10: شمارش و شناسایی کلی فرم ها..................................................................................................... 112
4-11: شناسایی اشریشیاکلی........................................................................................................................ 113
4-12: شناسایی سالمونلا............................................................................................................................... 113
4-13: شناسایی استافیلوکوک اورئوس...................................................................................................... 114
4-13-1: طرز تهیه محیط کشت بردپارکر................................................................................................ 114
4-14: شناسایی یرسینیا................................................................................................................................ 116
4-15: شناسایی لیستریا................................................................................................................................. 117
4-15-1: محیط اختصاصی پالکام....................................................................................................... 118
4-16: حدمجاز میکروبی در بستنی............................................................................................................ 118
4-17: تستهای تشخیصی.............................................................................................................................. 119
فصل پنجم: نتیجه و بحث......................................................................................... 123
5-1: نتایج.......................................................................................................................................................... 124
5-2: بحث........................................................................................................................................................... 138
5-3: پیشنهادات............................................................................................................................................... 146
خلاصه لاتین..................................................................................................................................................... 148
منابع..................................................................................................................................................................... 149
منبع:
امید بخشی. غلامرضا «عوامل آلودگی بستنی های غیرپاستوریزه در تهران» پایان نامه دکترا دامپزشکی، دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی (1346)
شهراسبی. حمزه «ارزش غذایی و روشهای علمی کنترل بهداشتی و شیمیایی بعضی از فرآوردههای گوشتی ایران» انتشارات جهاد دانشگاهی (1364)
حیدری نیا. احمد «بررسی آلودگی بستنی های مصرفی شهر اهواز از نظر توتال کانت استافیلوکوک اورئوس و اشریشیا کلی با در نظر گرفتن نوع شیر» دانشگاه اهواز (1364)
عفت پناه. محمد «بررسی میزان فراوانی آلودگی میکروبی بستنی های سنتی و آب میوه های دست ساز، آب هویج و شیر نارگیل درواحدهای صنفی قنادی و آب میوه فروشی منطقه 11 شهرداری تهران و برخی عوامل موثر بر آن درسال 1379» پایان نامه جهت دریافت گواهی دوره عالی بهداشت عمومMph. ، دانشکده بهداشت. دانشگاه تهران. (1380) ص:27-21
حق شناس. فرهاد «بررسی آلودگی بستنی های غیرپاستوریزه به استا فیلوکوک اورئوس در شهر تهران» پایان نامه دکترا دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران. شماره 1905 .(1370). ص:55-45
فلاحی. مسعود «روشهای بهتر در تولید (بهداشت در صنایع غذایی)» انتشارات بارشاوا (1375)
کریم. گیتی «بررسی آلودگی بستنی های سنتی ایران به باکتریهای مهم عامل عفونتها و مسمومیتهای غذایی» دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، شماره مدرک 1905 (3171)
کریم. گیتی «شیر و فرآورده های آن» انتشارات جهاد دانشگاهی (1380) ص: 267-260
کریمخانی. شاهرخ «بررسی آلودگی بستنی های سنتی ایران به سالمونلا» پایان نامه دکترا دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران. شماره 2190 (1372) ص: 30-19
10- گودرزی. حسن «میکروبیولوژی جاوتز» (1381) ص:216، 255-250
11- گوکلان. نادر «بررسی آلودگی بستنی های سنتی ایران به لیستریا مونوسیتوجنز» پایان نامه دکترا دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران. شماره 2164 (3172) ص: 52-38
12-مومنی. رحمت الله «عوامل آلودگی بستنی های غیرپاستوریزه درتهران» پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران دانشکده بهداشت (1356)
13-مرنوری. سیدعلیرضا و همکاران «سلامت در جمهوری اسلامی ایران» انتشارت یوسف (1377)
14-نوروزی، جمیله «بررسی آلودگی بستنی، نوشمک، یخمک با باکتریها» مجله بهداشت جهان سال 12 شماره یک، (زمستان 1376) ص: 57-55
15-نیاکان. داریوش «استاندارد سنتی های شیری» انتشارات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شماره استاندارد ایران 2450، چاپ دوم. (آذرماه 1372) ص 5-1
BOOKS:
16. Baron ED, Fingold SM, Baily and Scotts. “ Diagnostic Microbiolog ” 8 th ed, st. Lois: CV Mosby , 1990
17.Holt GJ, Kriey NR, et al. “Bergey,s Manual of Determinant Bacteriology.” 9 th ed, Wiliams and Wilkins : Blatimore.1994(14,23,24)
18. Jiklik, Willett, Amons and Wilfert (eds). “Zinsser Microbiology.” 20 th ed. Appleton and Lange : Norwalk , California. 1993(18-31)
19.Jacob M. “Safe food handling .” World Health Organization Geneva. 1989(17,18)
20. Koneman EW, Allen SD, Janda WM, Schreckenberger PC. “Color Atlas and Text book of Diagnostic Microbiology.” 4 th ed Philadelphia: J.B. Lippincot Company. 1992(21- 30)
21. Robinson RK. “ Dairy Microbiology – The Microbiology of Milk.”2 th ed. London and Newyork, Elsevior applied science.1990;1: (37-75)
22. Thomas GC, Plotkin SA. “ Infection Disease” In: Behrman RE, Kliegman M, Vaughan VC: Nelson thnt book of pediatrics. 14 th ed . Philadelphia . WB saunders, 1990; (30 )
23. Timouey TF. etal: Hagan,s and Bruner,s Microbiology and Infection Disease of Domestic Animals, 8 th ed. By Carnell university press. 1988;1:138
JORNALS:
24. Anderson RJ, House JK, Smith BP, Kinde H, Walker RL, Vande steeg BJ, Breitmeyer RE. “Epidemiologic and biological characteristics of salmonellosis in three dairy herds.” J Am Vet Med Assoc.2001 Aug 1;219 (3): 310 – 3522
25.Alemonoff S. et al . “Induction of heat- stable enterotoxin receptor activity by a human .” Alu Repeat J. Biology Chem.1994;269(24) ;16610-16676
26.Ackers ML, Schoenfled S,Markman J, Smith MG, Nicholson MA, Dewitt W, Cameron DN, Griffin PM, Slutsker L. “An outbreak of Yersinia enterocolitica O:8 infections associated with pasteurized milk.” J infect Dis.2000 May;181(5):1834-7
27.Anderson RJ, House JK, Smith BP, Kinde H, Walker RL, Vandesteeg BJ,Breitimeyer RE. “Epidemiologic and biological characteristics of Salmonellosis in three dairy herds.” J Am Vet Med Assoc.2001 Aug 1;219(3):310-2
28. Barrett NG. “Communicable disease associated with milk and dairy product in England and Wales:1983 – 1984 .” J infect. 1986 May ;12 (3): 265 – 72
29.Black re, Jackson RJ, Tsai T, Medvesky M, Shayegani M, Feeley JC, Macleod KI, Wakelee AM. “Epidemic Yersinia enterocolitica infection due to contaminated chocolate milk.” N Engl J Med.1978 Jan 12;298(2):76-9
30.Bastepe , Kosker. “Isolation of Coagulase-Positive Staph. From ice-cream.” N Engl J Med.1981 Jan 15(1):55-63
31. Cordano AM , Rocourt J . “Occurrence of Listeria monocytogenes in food in chile .” Int J Food Microbiol , 2001 Oct 22 ; 70 (1-2 ): 175 – 8
32. Cotton LN , White CH . “Listeria monocytogenes , Yersinia enterocolitica and Salmonella in dairy plant environments .” J Dairy Sci. 1992 Jan ; 75 (1 ): 51 – 7
33. Chugh K . “Salmonella outbreak from ice cream .” Indian pediatr . 1996 NOV ; 33 (11 ) : 976 – 7
34. Daniels NA , Mackinnon L , Rowe SM , Bean NH , Griffin PM , Mead PS . “foodborn disease outbreaks in unitedstates schools .” pediatr infect Dis J . 2002 Jul ; 21 (7 ) : 623 – 8
35. Djuretic T , Wall PG , Nichols G. “General outbreaks of infectious intestinal disease associated with milk and dairy products in England and Wales :1992 – 1996 .” commun Dis Rep Rev . 1997 Apr 4 ; (4 )
36. Donnelly CW. “Concer ns of microbial pathogens in association with dairy foods .J . DAIRY SCI . 1990 Jun ;73 (6 ): 1656 –61
37.El-Sherbini M, ai-Agili S, el-Jali H, Aboshkiwan M, Koha M. “Isolation of Yersinia enterocolitica from cases of acute appendicitis and ice cream.” East Mediterr Health J.1999 Jan;5(1):130-5
38. Hassan L , Mohammed Ho , Mcdonough PL , Gonzalez RN . “A cross – sectional study on the prevalence of Listeria monocytogenes and Salmonella in Newyork dairy herds .” J Dairy Sci . 2000 Nov ; 83 (11) : 2441 – 7
39. Hennessy TW . etal . “Anational outbreak of Salmonella enteritidis infections from ice cream .” N – Engl J MED .1996 May 16 ;334(20 ): 1281 –6
40.Hughes D. “Isolation of Yersinia enyerocolitica from milk and a dairy farm in Australia.” J. Appl Bacteriol.1997 Feb;46(1):125-30
41.Holm S, Toma RB, Reiboldt W, Newcomer C, Calicchia M. “Cleaning frequency and the microbial load in ice cream.” Int J Food Sci Nutr.2002 Jul;53(4):337-42
42.Harl CA.et al. “Diarrhoeae caused by E.coli.” Ann Trop paeditor.1997;13(2):121-31
43.Klipstein F.et al. “Partial purification and properties of Enterobacter coloacae heat-stable enterotoxin.”Infect Immune.1990;13(5):1307-1314
44.Kusumaningrum HD, Riboldi G, Hazeleger WC, Beumer RR. “Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and cross- contamination to foods.” Int J Food Microbiol.2003 Aug 25;85(3):227-36
45.Livin MM. “Escherichia coli that cause diarrhoeae:enterotoxigenic, enteropathogenic, enteroadherent.” J Infect Dis.1987;155(3):377-89
46. Maguire H ,Cowden J, Jacob M , Rowe B, Roberts D, Bruce J ,Mitchell I . “An outbreak of Salmonella Dublin infection in England and Wales associated with a soft unpasteurized cows,milk cheese.” Epidemiol Infect . 1992 Des ; 109 (3 ) : 389 – 96
47. Mandel GL , Bennet GE and Dolin R . “Principles and practice of infectious disease .” 3 th ed . 1995 , CHURCHILL LIVINGSTONE NEWYORK (2053 –2057 )
48. Morgan D , Mawer SL , Harman PL . “The role of home - made ice cream as a vehicle of Salmonella enteritidis phage type 4 infection from fresh shell eggs .” Epidemiol infect . 1994 Aug ; 113 (1 ) : 21 – 9
49.49-Mehtha DI.. “New developments in acute diarrholae.” Curr Probl pediatr.1997;24(2):95-107
50.Masud T. “Microbiological quality and public health significance of ice cream.” J Pac Med Assoc.1989 Apr;39(4):102-4
51.Maifreni M, Civilini M, Domenis C,Manzano M, Diprima R, Comi G. “Microbiological quality of artisanal ice-cream.” Zentralbl Hyg unweltmed.1993 Sep;194(5-6):553-70
52.Paul S.et al. “Food-related illness and death in the united states.” Center for disease control and prevention.1998;5(5)
http://www.cdc.gor/ncidod
53. Pak S , Spahr U , Jemmi T, Salman MD . “Risk factor for L .monocytogenes contamination of dairy products in Switzerland , 1990 – 1999 .” Prev Vet MED . 2002 Feb 14 ;53 (1 – 2 ): 55 - 65
54.Panigrahi D. et al. “Enterotoxigenic Klebsiella pneumonia in acute childhood diarrhea.” Indian J Med Res.1992;93:(293)
55.Quinn PJ. Etal “Clinical Veterinary Microbiology” by wolf edition. 1998.(261-267)
56.Reed BA, Grivetti LE. “Controlling on- farm inventories of bulk-Tank raw milk on opportunity to protect public health.” J. Dairy Sci, 2000 Dec; 83 (12): 2988-91.
57.Reilly WJ, Sharp JC, Forbes GI , paterson GM. “Milk borne salmonellosis in scotland 1980 to 1982.” Vet Rec. 1983 Jun 18; 112 (25) : 578-80.
58.Roy R, Higgins R, Fortin M, Tardif S. “salmonella Give infection in 2dairy herds” Can Vet J. 2001 Jun; 42 (6): 468-70.
59.Sharp JC, Paterson GM, Barrett NJ. “pasteurisation and the control of milk born infection in Britain.” Br and J (Clin. ed). 1985 Aug 17; 291 (6493): 463-4.
60.Suchowiak T, Hallat Z. “Salmonella infection epidemic caused by milk product contamination with Salmonella enteritidis in the Wroclaw province in June 1980.” Prezegl Epidemiol. 1980; 34 (3): 325-31.
61.Slavchev G. “Development and surviad of Yersinia enterocolitica in pasteurized milk and ice-cream.” Vet Med Nauki. 1986:(77-85
62.Schiemann DA. “Yersinia enterocolitica in milk and dairy products.” J. Dairy Sci. 1987 Feb; 70(2): 383-91.
63.Vought KJ, Tatini SR. “Salmonella enteritidis contamination of ice-cream associated with a 1994 multistate outbreak.” J Food Port 1998 Jan; 61(1):5-10.
64.Vannetten P, Perales J. “Liquid and solid selective differential media for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes.” Int Food Microbiol. 1989; 8:)(299-316).
65.Wedder Kopp A, Stroger U, Bitsch V, Lind P. “Testing of bulk Tank milk for Salmonella dublin infection in Danish dairy herds.” Can J Vet Res. 2001 Jan; 65(1): 15-21.
66.Wells SJ, Fedorka-Cray PJ, Dargatz DA, Ferris K, Green A. “Fecal shedding of Salmonella spp. By dairy cows in farm and at cull cow markets.” J Food prot. 2001 Jan; 64 (1) : 3-11.
67.Who. Information – 1997 Dress releases Foodborne disease- possibly 350 times frequent than reported.
http://www.who.int/ archives/ inf-pr-1997/en/ pr 97-98