جامعه شناسی سازمان ها
چکیده
با توجه به مسائل فوق آموزش و پرورش استثنایی از نقش حساس برخوردار است و در استان اردبیل با آموزش و پرورش استثنایی برخوردهای مناسبی صورت نگرفته است و هدف های این سازمان به خوبی دنبال نشده و نتایج این برخوردها در روند رکورد آموزش و پرورش استثنایی به خوبی مشهود است و مشکلات عدیده ناشی از آن آسیب بیشتری را به پیکره آن وارد ساخته است به صورتی که افت تحصیلی و هجوم بی رویه افراد ضعیف از نظر معلومات و نبودن کیفیت مطلوب و عدم هماهنگی بین اداره و مدارس و نبودن یک روال منطقی در آموزش و نظیر آن از آثار سوء ناشی از عدم هماهنگی آشنایی به مسائل نداشتن آگاهی و نبودن اصول صحیح بر محیط آموزش و پرورش استثنایی بوده است.
هدف پژوهش حاضر دستیابی به سؤالات زیر است:
1- ایا کتب موجود با توانایی های دانش آموزان متناسب می باشد؟
2- آیا استفاده از وسایل و تجهیزات کمک آموزشی در حد مطلوب می باشد؟
3-1 اهداف کلی
هدف کلی این تحقیق بررسی و وضعیت آموزش و پرورش استثنایی استان اردبیل و کشف جنبه های مطلوب و نقاط ضعف و تنگناها و نارسایی های موجود و تجزیه و تحلیل کمبودها به منظور ارائه راه حل هایی برای بهبود وضعیت عمومی و تحقق اهداف آموزش و پرورش استثنایی استان اردبیل است همچنین تحقیق حاضر می تواند روشنگر خصوصیات مدارس استان در زمینه های مختلف نظیر امکانات، تسهیلات، خدمات نیروی انسانی فضای آموزش و روش تعلیم و تربیت باشد.
اهداف جزءی
1- میزان تناسب کتب موجود با توانایی های دانش آموزان در چه حدی هستند؟
2- آیا استفاده از وسایل و تجهیزات کمک آموزشی در حد مطلوب می باشد؟
3- آیا معلمان استثنایی اردبیل رضایت و خشنودی شغلی دارند؟
4- خدمات توانبخشی در چه حدی در مدارس استثنای اردیبل موجود می باشد؟
4-1 اهمیت و ضرورت تحقیق
این پژوهش مس تواند کوشش در جهت جلب توجه برنامه ریزان و و مسئولین خدمات بهداشتی و مراکز آموزشی کودکان استثنایی و بهزیستی کشور نسبت به مسئله پر اهمیت کمک به کودکان معلول باشد بدین صورت که آنها می توانند از طریق رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی، نتایج پژوهش را به اطلاع همگانی برسانند تا بتوانند نگرش مثبت در عامه مردم نسبت به این کودکان ایجاد نمایند.
5-1 فرضیه های تحقیق
در آموزش و پرورش کودکان استثنایی (عقب مانده ذهنی) امکانات و شرایط زیر در حد مطلوب نیست.
1- تناسب کتب درسی موجود با توانایی های دانش آموزان در حد مطلوب نیست.
2- استفاده از وسایل و تجهیزات کمک آموزشی در حد مطلوب نیست.
3- خشنودی شغلی معلمان در حد مطلوب نیست.
4- خدمات توانبخشی در حد مطلوب ارائه نمی شود.
6-1 تعاریف عملیاتی
کودکان استثنایی: کودکانی هستند که بر خلاف اکثریت افراد همسن خود در شرایط عادی قادر به سازگاری با محیط نبوده و از نظر فکری، جسمانی، عقلانی، رفتاری و عاطفی با همسالان خود فرق کلی و احتیاج به روش های خاص تربیتی، آموزشی و در مانی دارند.
آموزش و پرورش استثنایی: به جنبه هایی از تعلیم و تربیت گفته می شود که جنبه های استثنایی (ویژگی ها و تعاون های فردی) فوق العاده در آن رعایت شده است.
عقب مانده ذهنی: به افرادی عقب مادنه ذهنی گفته می شود که عملکرد عمومی هوش او به طور معنی دار یا قابل ملاحضه ای پایین تر از میانگین بوده و قادر نیستند خود را با اجتماع هماهنگ سازند.
بخش آموزش و توانبخشی کودکان و دانش آموزان عقب مانده ذهنی:
این بخش مسئولیت آموزش و برنامه ریزی کلیه کودکان و دانش آموزان عقب مانده ذهنی سه مقطع قبل از دبستان، ابتدایی و راهنمایی، شغلی و حرفه ای را در سطح کشور به عهده دارد که از جمله رئوس برنامه های آن: هدایت و راهنمایی معلمان و مربیان، تهیه کتب درسی و جزوات کمک آموزشی و نیز تهیه طرح هایی از توانبخشی این گروه از دانش آموزان به فعالیت رسانیدن حداکثر توانایی های بالقوه آنان، ایجاد کفایت های شغلی و حرفه ای و ایجاد کارگاه های آموزشی و حرفه ای در برنامه ها قرار دارد.
محدودیت های تحقیق:
در اجرای این تحقیق محدودیت زمانی و کمبود امکانات انجام تحقیق از موانع مهمی بود که امکان تحقیق همه جانبه را از پژوهشگر سلب می نمود. مشکل بعدی در مراحل تحقیق عدم وجود مراکز و منابع تحقیقاتی در استان اردبیل بود که دسترسی و بهره گیری از منابع علمی و مأخذ را محدود می ساخت. یکی دیگر از مشکلات که به هنگام تحقیق به وضوح مشاهده می گردید این بود که تعدادی از همکاران با دید مثبت به مسائل نمی نگریستند و همین دید باعث گردید تا در همکاری با پژوهشگران و پاسخگویی به سؤالاتی، کوتاهی نمود و اینکه دقت کافی در خصوص پاسخگویی به سؤالات پرسشنامه را به عمل نیاورده و مسئله را سهل بشمارند و یا پاسخ های محافظه کارانه به برخی از سئوالات بدهند.