پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی

تعداد صفحات: 209 فرمت فایل: word کد فایل: 55
سال: 1382 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: ادبیات فارسی
قیمت قدیم:۴۱,۷۶۰ تومان
قیمت: ۳۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی

     

    پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A)

    گرایش: فقه و مبانی حقوق اسلامی 

    مقدمه

    این پژوهش به «بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی» می پردازد. زندان مقوله ای است که با جرم و بزه و انحراف (از قوانین و عرفیات و اخلاقیات) در جامعه مرتبط می باشد. در طول تاریخ انسان همواره کسانی بوده اند که برخلاف قوانین و مقررات جامعه حرکت کرده اند و سیستم های حکومتی جوامع نیز برای جلوگیری از به انحراف کشیده شدن جامعه و حمایت از قوانین و اخلاقیات آن مجازات هایی را برای چنین افرادی در نظر گرفته اند، زندان یکی از این راهها و ابزارها که از یک طرف برای تنبیه و مجازات و از طرف دیگر برای برگرداندن افراد مجرم به زندگی عادی در جامعه است. دیدگاههای مختلفی در مورد مجازات زندان برای مجرمان وجود دارند که برخی بر تایید این شیوه برای تادیب مجرمان صحه می گذارند برخی هم معتقدند که زندان نه تنها باعث تادیب و کاهش جرم نمی شود بلکه باعث می شود که افراد زندانی در کنش متقابل با سایر زندانیان به روش های جدید ارتکاب جرم دست پیدا کنند و همینطور اینکه فضای زندان بر ارتکاب مجدد جرم به هنگام آزادی تاثیر زیادی دارد. به طور خلاصه می توان گفت زندان بخش مهمی از مجازات های در نظر گرفته شده برای جرایم مختلف را تشکیل می دهد، که پرداختن به آن از حیث حقوقی ضروری به نظر می رسد. دین اسلام به عنوان کاملترین دین الهی که همه مسایل فردی و اجتماعی زندگی بشر را مد نظر قرار داده است، فقط به صورت آرمانی جامعه نپرداخته است، لذا دین اسلام با توجه به واقعیت های زندگی بشر و جایز الخطا بودن انسان راهکارها و ابزارهایی برای هدایت انسانها و تادیب کسانی که با عمل خود به زندگی افراد دیگر و جامعه صدمه می رسانند، در نظر گرفته است. مجازات زندان که در دین اسلام و توسط حکومت ها و خلفا به عنوان ابزار مجازات( تنبیه و یا درمان و اصلاح ) در نظر گرفته شده است، در بین مداهب مختلف اسلامی، چه شیعه و چه مداهب مختلف اهل سنت به آن پرداخته شده است. این پژوهش هم در واقع در پی بررسی دیدگاههای هر کدام از مذاهب مختلف در باره زندان و زندانی است تا به یک تبیین جامع و دقیق از مسأله بپردازد.

     

     

     

    1-1بیان مسأله:

     

    1-2هدفهای تحقیق:

     تبیین جایگاه زندان و زندانیان در حقوق و مذاهب اسلامی، بررسی و تبیین نقش زندان بر افراد زندانی و زندگی اجتماعی و خانوادگی آنها، بررسی سیر تاریخی پدیده زندان و زندانی در اسلام و حقوق ایران، شناخته شدن محیط زندان و عملکرد آن برای افراد مجرم و جامعه، اینکه معیار جامعه برای زندانی کردن افراد مجرم چیست و در نهایت هدف از وجود زندان و زندانی چیست و با زندانی کردن افراد چه نتیجه ای عاید فرد و جامعه خواهد گردید.

    1-3 اهمیت موضوع تحقیق و انگیزش انتخاب آن:

     از دلایل اصلی انتخاب و انجام این پژوهش علاقه به موضوع، بررسی وضعیت سیر تاریخی زندان و زندانی جایگاه زندانی در اسلام و حقوق، اینکه زندانی مانند هر انسان دیگری حق حیات و زندگی دارد و زندان در دوره های مختلف محیطی برای اصلاح و تربیت افراد بوده و یا فقط حنبه تنبیه و تحدید برای آنان داشته است. زندان از جمله ابزار و وسایل جلوگیری از بروز انحرافات در جامعه می باشد و در جوامع مختلف از آن برای تأدیب و تنبیه افراد مجرم استفاده می شود. از این رو ضروری به نظر می رسد که دیدگاههای متعدد در این حوزه جمع آوری گردد؛ تا بتوان به تبیین دقیقی از جایگاه زندان و نقش آن در جلوگیری و یا ایجاد انحراف و جرم در جامعه دست یافت. دین اسلام به عنوان کاملترین دین الهی که تمامی زوایای زندگی بشر را مد نظر داشته، از مسأله جرم و بزه و انحراف در جامعه غافل نمانده و برای جلوگیری از بروز جرم و تأدیب مجرمان و باز گرداندن آنها به زندگی معمولی در جامعه تدابیری اندیشیده است. مذاهب مختلف اسلامی هر کدام با نگاه ویژه خود به این مسأله نگریسته اند. فهم جایگاه واقعی و حقیقی زندان در دین اسلام در جامعه ما به عنوان یک جامعه دینی بسیار مهم است؛ از طرف دیگر وجود جرایم متعدد و وجود قانون زندان برای بسیاری از این جرایم ضرورت درک مسأله را روشن می سازد. لذا این پژوهش در صدد است تا جایگاه زندان و نقش آن را در در جامعه بررسی کند.

     

    1-4 سوالات و فرضیه های تحقیق:

    1-4-1- سوالات تحقیق

    1)زندان در حقوق و مذاهب اسلامی چه جایگاهی دارد؟

    2)نقش زندان در زندگی اجتماعی افراد مجرم یا  افرادی که به دلایل مختلف جرمی را مرتکب شده اند و زندان محل مجازات آنها شده است، چگونه است؟

    3)وضعیت زندان ها و حقوق زندانیان با توجه به احکام مذاهب اسلامی در تاریخ اسلام چه تغییراتی را پذیرفته است؟

    1-4-2- فرضیه های تحقیق:

    1) زندان در گذشته بیشتر به خاطر تحدید و شکنجه افراد به کار رفته است و اکنون جنبه اصلاحی و تربیتی دارد.

    2) زندان از دیدگاه مذاهب پنجگانه اسلامی و حقوق مشروع می باشد.

    3) مذاهب مختلف اسلامی دارای وجوه اشتراک زیادی در احکام و حقوق زندان و زندانی هستند.

    4) بین احکام زندان و زندانی در حقوق موضوعه ایران و مذاهب اسلامی مطابقت وجود دارد.

    1-5 روش تحقیق:

     این پژوهش به روش کتابخانه ای است که در واقع به شیوه اسنادی- تاریخی به تحلیل مسأله می پردازد. در این روش ابتدا منابع مکتوب موجود در حوزه پژوهش گردآوری شده و در نهایت با تقسیم بندی مباحث مختلف و دیدگاه مذاهب اسلامی بر حسب سؤالات و فرضیه های تحقیق  در حوزه زندان و زندانی به تبیینی دقیق از مسأله دست می یابد. با توجه به اینکه گردآوری اطلاعات در این پژوهش بر اساس تحقیق کتابخانه بوده لذا در صدد می باشیم که آنچه که از طریق مطالعه کتاب ها در این زمینه بدست آمده با آنچه در محیط زندان و تأثیری آن بر روی افراد زندانی مطابقت دارد یا نه.

     

     تقسیم مطالب

    فصل اول: کلیات موضوع(طرح مسئله، هدف پژوهش، روش تحقیق، بیان موضوع و انگیزه تحقیق، کاربرد تحقیق، سؤالات و فرضیات تحقیق، محدودیت ها و مشکلات تحقیق) و تعریف مفاهیم می باشد.

    فصل دوم: به بررسی تاریخچه حبس در اسلام و ایران، طبقه بندی زندان بر حسب عناوین مختلف، انواع و مدت حبس، مشروعیت حبس از دیدگاه اسلام، حقوق و منابع چهارگانه فقه اسلامی(کتاب، سنت، اجماع و عقل)و همچنین حبس از دیدگاه امام علی(ع) به عنوان مؤسس زندانهای اصلاحی.

    فصل سوم: جایگاه زندان و زندانی در اسلام و حقوق، تأثیر زندان بر زندانی ، کارکردهای و پیامدهای زندان، روشهای مختلف اصلاح و تربیت مجرمان، دیدگاه موافقان و مخالفان کیفر حبس و جایگزین های مجازات حبس بحث می شود.

    فصل چهارم: این فصل در واقع شناسه اصلی پایان نامه را تشکیل می دهد در خصوص احکام و موارد زندان، موارد و موجبات زندان در حقوق و مداهب اسلامی و بیان دیدگاههای هر کدام و تطبیق آنها با همدیگر بحث و بررسی می شود .

    فصل پنجم: انواع مختلفی از حقوق زندانی در مذاهب اسلامی و ایران را بیان می کند و در پایان فصل نتیجه گیری و نظر نهایی دانشجو در خصوص پژوهش انجام شده و هم چنین پیشنهادات، ایرادات و اشکالات تحقیق می پردازد.

    1-6 قلمرو تحقیق:

     آنچه که در این پژوهش به عنوان احکام زندان و زندانی در مذاهب اسلامی و حقوق ایران بیان شده می تواند مورد توجه و استفاده علمای حقوق، دانش پژوهان، قضات، وکلای دادگستری بویژه سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشوردر جهت پیشبرد اهداف عالیه اسلام در زمینه احکام و حقوق زندان و زندانی قرار گیرد.

    1-7 محدودیت ها و مشکلات تحقیق:

     تنها مشکلی که در این مورد وجود داشت کمبود منابع و به سختی پیدا کردن منبع تحقیق به خصوص در مورد احکام زندان و زندانی در مذاهب اسلامی می باشد و اگر بخواهیم مجموعه کاملی از این تحقیق جهت استفاده کنندگان عزیز آن بدست آوریم به زمان کافی و زحمت و تلاش وافری نیازمندیم.

    1 -8 تعریف مفاهیم

    جرم: جرم و جریمه از جرم به فتح جیم و سکون راء گرفته شده که به معنی قطع کردن است؛ به قول راغب اصفهانی اصل معنای جرم عبارت از: کندن و قطع میوه از درخت می باشد(سپهری،1373، 26-25).

    جرم و جریمه در لغت به ارتکاب کارهای زشت و ناپسند و مخالف حق و عدل اطلاق
    می شود(فیض،1369، 68-67). جرم و مشتقات آن بیش از شصت بار در قرآن آمده است(عبدالباقی، بی تا،167- 166)

    جرم در اصطلاح: عبارت از امور ممنوع شرعی که خداوند متعال به وسیله اجرای مجازات حد یا تعزیر مردمان را از از ارتکاب آن بازداشته است(عوده، 1402ه ق ،ج 1،66).

    جرم در شریعت اسلامی عبارتست از: هرگونه عصیان نسبت به اوامر و نواهی خداوند. اما جنایت آن جرمی است که شارع مقدس بر آن کیفر دنیوی قرار داده است اگر چه بر دایره ای تنگتر از آن مثل جراحت و قتل اطلاق می شود( التسخیری، بی تا، 9).  مجازات به هر عملی گفته می شود که به منظور جلوگیری و تکرار تخلفات از قانون طراحی شده است.

     از نظر حقوقی جرم هر فعل یا ترک فعلی که مطابق قانون قابل مجازات یا مستلزم اقدامات تأمینی و تربیتی باشد جرم محسوب می گردد(عبدی، 1377،33).

    مجرم: کسی است که با انجام عمل خلاف شرع و قانون مرتکب جرم شده است. مجرم نه تنها در حین تحمل کیفر بایستی اصلاح و تربیت شود بلکه در هنگام خروج از زندان و پس از کسب آزادی باید مورد راهنمایی و حمایت قرار گیرد تا مجدداً مرتکب جرم نگردد.

    واژه زندان در لغت، قرآن و حدیث به معانی سجن، حبس، امساک، حصر و نفی آمده است.

    1)سجن:

    الف)سجن در لغت: صحاح اللغه «السبجن: الحبس و السجن بالفتح: المصدر و قد سجنه یسجنه ای حبسه» (الجوهری، 1407ه،ج5 ،2133). المفردات فی غریب القرآن «الحبس: الحبس فی السجن. وقرئ(رب السجن احب الی) بفتح السین وکسرها. قال: لیسجننه حتی حین و دخل معه السجن فتیان ...»( راغب اصفهانی، 225).

    ب)سجن در قرآن: «رب السجن احب الی مما یدعوننی الیه» ای خدا رنج زندان خوش تر از این کار زشتی است که زنان بر من روا دارند( یوسف/33). «لا جعلنک من المسجونین» باز فرعون به حضرت موسی (ع) گفت اگرغیر من خدایی را بپرستی، البته تو را به زندان خواهم کشید( شعرا / 29).

    ج)سجن در حدیث: هر یک از لفظ های سجن و حبس در موارد فراوان بر زبان پیامبر اکرم(ص) جاری شده است:

     1)هنگامی که عموی پیامبر(ص) ابوطالب پرسید آیا می دانی این قوم به چه منظوری برای تو تشکیل جلسه می دهند؟ فرمود: «یریدون أن یسجنونی او یقتلونی او یخرجونی» یعنی می خواهند مرا زندانی کنند یا بکشند یا بیرونم کنند( رضا، بی تا، ج6 ،361 ).

     2)در حدیث ابوسعید آمده که آن حضرت (ص) فرمودند: یؤتی بکتابه فیوضع فی سجین(نامه عملش را به او می دهند و در سجین قرار می گیرد) سجین صیغه مبالغه از کلمه سجن است(ابن اثیر، بی تا، 344 ). 

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی

    فهرست:

    فصل اول – کلیات و تعاریف

    مقدمه................................................................................................. 2

    1-1 بیان مسئله..................................................................................... 4

    1-2 هدف های تحقیق.............................................................................. 4

    1-3اهمیت موضوع تحقیق و انگیزش انتخاب آن.............................................. 4

    1-4 سوالات و فرضیه های تحقیق............................................................... 5

    1-4-1 سوالات تحقیق.............................................................................. 5

    1-4-2 فرضیه های تحقیق........................................................................ 5

    1-5 روش تحقیق................................................................................... 6

    1-6 قلمرو تحقیق................................................................................... 7

    1-7 محدودیت ها و مشکلات تحقیق............................................................. 7

    1-8 تعریف مفاهیم.................................................................................. 7

    1-8-1 عناوین مرتبط به واژه زندان............................................................. 12

                                                                                

    *فصل دوم - تاریخچه، طبقه بندی، انواع و مشروعیت زندان                                       

    2-1 تاریخچه زندان در اسلام و ایران.................................................... ........................................................ 16                                                                               

    2-1-1 تاریخچه زندان در اسلام.................................................................. 16                                                                2-1-2 تاریخچه زندان در ایران......................................................................................................... 21

    2-2 طبقه بندی زندانیان بر حسب عناوین مختلف.............................................. 23

    2-2-1 جایگاه بحث طبقه بندی زندانیان در اسلام.............................................. 23

    2-2-2 جایگاه بحث طبقه بندی در حقوق ایران................................................. 24

    2-2-2-1 عناوین طبقه بندی در حقوق ایران................................................... 25

    2-2-2-2 مصوب سازمان ملل در مورد طبقه بندی زندانیان................................. 30

    2-2-2-3 نظر فقها و دانشمندان اسلامی در خصوص بحث طبقه بندی..................... 31

    2-3 انواع و مدت حبس............................................................................ 22

    2-3-1 انواع حبس در حکومت امام علی (ع)................................................... 23

    2-3-2 انواع حبس از نظر فقهای اسلامی....................................................... 33

    2-3-3 انواع حبس از لحاظ مدت آن............................................................. 34

    2-3-4 مدت حبس از نظر مذاهب چهارگانه..................................................... 34

    2-3-5 انواع حبس از نظر کیفیت محافظت و مراقبت از محبوسین......................... 35

    2-3-6 انواع حبس از نظر اهداف آن............................................................ 35

    2-3-7 تقسیم بندی زندان از نظر انگیزه های حبس........................................... 38

    2-3-8 انواع زندان ها در آیین نامه ها و مقررات زندان های ایران........................ 39

    2-3-9 انواع زندان ها در قرن حاضر........................................................... 39

    2-4 مشروعیت حبس در اسلام، حقوق در منابع فقه .......................................... 40

    2-4-1 مبانی فقهی حبس........................................................................... 40

    2-4-2 مشروعیت زندان از دیدگاه احادیث و روایت................................... ....... 42

    2-4-3 مشروعیت حبس در اسلام و قوانین موضوعه......................................... 42

    2-4-4 مشروعیت زندان در قرآن کریم.......................................................... 44

    2-4-4-1 آیه اول.................................................................................... 44

    2-4-4-2 آیه دوم.................................................................................... 47

    2-4-4-3 آیه سوم................................................................................... 55

    2-4-4-4 آیه چهارم................................................................................. 58

    2-4-5 مشروعیت زندان از دیدگاه سنت......................................................... 60

    2-4-7 مشروعیت زندان از نظر اجماع......................................................... 63

    2-4-6 مشروعیت زندان از نظر عقل........................................................... 64

    2-5 امام علی (ع) موسس زندان های اصلاحی................................................. 66

    2-5-1 مراحل اصلاح و تربیت مجرمین از دیدگاه امام علی (ع)............................ 66

    2-5-2 زندان در حکومت امام علی (ع)......................................................... 67

     

    فصل سوم : جایگاه زندان و زندانی

    3-1 جایگاه زندان در اسلام....................................................................... 73

    3-1-1 راه هایی که برای تقلیل زندانی در اسلام پیش بینی شده است..................... 74

    3-2 فلسفه وجود زندان............................................................................ 75

    3-3 اهداف مجازات زندان در اسلام............................................................. 77

    3-3-1 هدف شریعت از اجرای قوانین بشری.................................................. 79

    3-3-2 اصول حاکم بر مجازات های اسلامی.................................................... 79

    3-3-3 دیدگاه اسلام و کیفر حبس................................................................ 80

    3-3-4 جایگاه زندان در جایگاه های اسلامی................................................... 81

    3-3-4-1 زمان اجرای مجازات ها................................................................ 82

    3-3-4-2 نمونه هایی از زندان های اسلامی................................................... 83

    3-4 جایگاه های زندان در حقوق................................................................ 84

    3-4-1 اهداف مجازات زندان در حقوق ایران.................................................. 86

    3-4-2 اهداف کلی مجازات........................................................................ 87

    3-2 تاثیر محیط زندان بر زندانی................................................................. 88

    3-2-1 عوامل ایجاد تکرار جرم در زندان یا همان اثر منفی زندان......................... 89

    3-2-2 آسیب پذیری حبس......................................................................... 91

    3-2-3 ضرر و زیان های زندان.................................................................. 91

    3-3 روش های مختلف اصلاح و تربیت مجرمان.............................................. 95

    3-3-1 جایگاه حبس در اسلام.................................................................... 97

    3-3-2 اهداف اصلاح و تربیت در اسلام........................................................ 98

    3-3-3 روش های اصلاح و تربیت زندانیان.................................................... 100

    3-4 کارکردها و پیامدهای زندان................................................................. 104

    3-4-1 کارکردهای زندان.......................................................................... 104

    3-4-2 پیامدهای زندان............................................................................. 105

    3-4-3 محاسن و معایب حبس.................................................................... 107

    3-5 دیدگاه موافقان و مخالفان کبفر حبس...................................................... 108

    3-5-1 دیدگاه موافقان کیفر حبس................................................................ 108

    3-5-2 دیدگاه مخالفان کیفر حبس................................................................ 109

    3-6 جایگزین های حبس........................................................................... 111

    3-6-1 مجازات زندان و جایگزین آن............................................................ 112

     

    فصل چهارم : احکام موارد زندان

    4-1 احکام زندان در اسلام و حقوق............................................................. 117

    4-1-1 حکم زندان در اسلام....................................................................... 117

    4-1-1-1 تعزیر از دیدگاه لغویان و فقیهان(مذاهب اسلامی)................................. 118

    4-1-1-2 فرق میان حد و تعزیر.................................................................. 119

    4-1-2 تشویق و تنبیه زندانیان................................................................... 121

    4-1-3 صلاحیت مراجع صدور حکم............................................................. 123

    4-1-4 حکم زندان و اجرای حد در حرم........................................................ 125

    4-1-5 نمونه هایی از احکام زندانیان............................................................ 126

    4-2 حبس مدیون و متهم از دیدگاه فقه ، مذاهب اسلامی و قوانین موضوعه........... 128

    4-2-1 حبس مدیون از دیدگاه فقه............................................................... 128

    4-2-2 حبس مدیون در مذاهب اسلامی......................................................... 129

    4-2-3 حبس مدیون از دیدگاه قوانین موضوعه............................................... 134

    4-2-4 حبس متهم.................................................................................. 135

    4-2-4-1 متهم به دزدی........................................................................... 136

    4-2-4-2 حبس متهم به دزدی تا حضور شهود............................................... 137

    4-2-4-3 حبس متهم تا تعدیل شهود............................................................ 137

    4-2-4-4 حبس متهم مدعی مال.................................................................. 138

    4-3 موارد و موجبات زندان بر اسلام........................................................... 138

    4-3-1 زندان در جرایم ضد امنیتی............................................................... 138

    4-3-1-1 حبس باغی............................................................................... 138

    4-2-1-2 حبس راهزنان........................................................................... 139

    4-3-1-3 حبس اسیر............................................................................... 139

    4-3-2 زندان در جرایم ضد نفس................................................................. 140

    4-3-2-1 متهم به قتل.............................................................................. 140

    4-3-1-2 کسی که فردی را نگه دارد تا او را به قتل برساند................................ 141

    4-3-2-3 آمر به قتل............................................................................... 142

    4-3-2-4 حبس قاتل به فرمان مولا.............................................................. 142

    4-3-2-5 فرد یا فردی که قاتل را از دست اولیاء مقتول فرار دهد.......................... 143

    4-3-2-6 حبس کسی که برده اش را بل عذاب و شکنجه بکشد............................ 143

    4-3-2-7 حبس قاتل تا تکمیل شرایط............................................................ 144

    4-3-2-8 حبس قاتل فراری....................................................................... 144

    4-3-2-9 حبس قاتل پس از عفو و اولیاء مقتول.............................................. 145

    4-3-2-10 حبس کسی که می خواهد فرزندش را بکشد..................................... 145

    4-3-3 زندان در جرایم مربوط به دین........................................................... 146

    4-3-3-1 حبس برای ممانعت از ارتکاب محارم الهی......................................... 146

    4-3-3-2 حبس زناکار با خواهر خویش......................................................... 147

    4-3-3-3 حبس زن مرتد........................................................................... 149

    4-3-3-4 حبس ایلا کننده.......................................................................... 149

    4-3-3-5 حبس مظاهر............................................................................. 150

    4-3-3-6 حبس برای اقدام حد.................................................................... 150

    4-3-4 زندان در جرایم مربوط به مال........................................................... 152

    4-3-4-1 حبس خودداری کننده از ادعای دین................................................. 152

    4-3-4-2 حبس غاضب بر خورندهد مال یتیم و خیانت کننده امانت......................... 155

    4-3-4-3 حبس عامل خیانت کار.................................................................. 156

    4-3-4-4 حبس ناقب............................................................................... 157

    4-3-4-5 حبس سارق برای بار سوم............................................................ 157

    4-3-4-6 مفلس .................................................................................... 158

    4-3-4-7 حبس ممتنع از ادعای دین............................................................. 158

    4-3-4-8 حبس راهن............................................................................... 160

    4-3-4-9 حبس تارک نفقه......................................................................... 160

    4-3-4-10 حبس مدعی علیه منکر وجود محکوم به ........................................ 161

    4-3-4-11 حبس نباش............................................................................. 161

    4-3-4-12 حبس طرار ، مختلس................................................................. 161

    4-3-4-13 حبس کفیل............................................................................. 162

    4-3-4-14 حبس ملتوی در محکمه............................................................. 162

    4-3-4-15 حبس مدعی علیه که نکول پیشه کند.............................................. 162

    4-3-4-16 حبس مدعی الیه تا حضور شهود.................................................. 162

    4-3-5 زندان در شهادت........................................................................... 163

    4-3-5-1 حبس شهود............................................................................. 163

    4-3-5-2 حبس شاهد دروغگو................................................................... 163

    4-3-6 حبس تراشنده و از بین برنده موی زنها............................................... 163

    4-3-7 حبس زننده برده خویش.................................................................. 165

    4-3-8 حبس مردم آزار............................................................................ 165

    4-3-9 حبس برای ترک واجبات و ارتکاب محرمات........................................... 165

    4-3-10 حبس ساحر ، کاهن و عارف........................................................... 166

    4-3-11 زندان عالم فاسق ، طبیب ، جاهل و مکری مفلس.................................. 168

    4-3-12 حبس برای توبه از گناه................................................................. 169

    4-3-13 حبس قائلان به خدایی علی( علیه السلام)............................................ 170

    4-3-14 حبس برای شراب و مست کننده....................................................... 171

    4-3-15 حبس مشروبخوار در ماه مبارک رمضان............................................ 171

    4-3-16 حبس آزار دهنده زن خویش........................................................... 172

    4-3-17 حبس بنده فراری......................................................................... 172

     

    فصل پنجم : حقوق زنان و زندانی

    5-1 حقوق زندانی در قرآن و روایات........................................................... 176

    5-1-1 ارزش های انسان در قرآن و از دیدگاه اسلام......................................... 176

    5-2 حقوق زندانی از دیدگاه اسلام و حقوق موضوعه....................................... 178

    5-2-1 قواعدی که اسلام درباره رفتار با زندانیان منظور داشته............................ 181

    5-2-2 حقوق عمومی زندانیان................................................................... 181

    5-3 مصادیق حقوق زندانی....................................................................... 183

    5-3-1 آزادی انجام معامله........................................................................ 183

    5-3-2 آزادی نکاح یا طلاق....................................................................... 184

    5-3-3 آزادی شهادت ............................................................................. 184

    5-3-4 آزادی ایراد سخنرانی ، تالیف و نظایر آن.............................................. 184

    5-3-5 آزادی اشتغال به مشاغل مختلف......................................................... 185

    5-3-6 آزادی در ورزش........................................................................... 185

    5-3-7 لزوم توجه به تمایلات و سلیقه های شخصی زندانی................................. 185

    5-3-8 حق ملاقات با خانواده..................................................................... 185

    5-3-9 تفکیک زندانیان در مورد لازم........................................................... 186

    5-3-10 حق برخورداری از بهداشت عمومی و فردی....................................... 186

    5-3-11 حق برخورداری از خوراک و پوشاک مناسب....................................... 188

    5-3-12 آزادی رفت و امد شاگرادان و مستمعان زندانی..................................... 189

    5-3-13 حق برخورداری از آسایش روحی ................................................... 189

    5-3-14 حق زنان در زندان....................................................................... 190

    5-3-15 بازرسی وضع زندانیان.................................................................. 190

    5-3-16 منع تادیب و تنبیه زندانیان............................................................. 190

    5-3-17 رسیدگی به جرائمی که در داخل زندان صورت می گیرد.......................... 191

    5-3-18 حق برخورداری از وکیل............................................................... 191

    5-3-19 منع مطلق شکنجه....................................................................... 191

    5-3-20 حق زندانی در آموزش های لازم...................................................... 192

    5-3-21 حق زندانی در آزادی برقراری ارتباط................................................ 192

    5-3-22 حق دسترسی به کتابخانه عمومی و اخبار و اطلاعات............................. 192

    5-3-23 آزادی انجام شعائر دینی................................................................ 193

    5-3-24 حق شرکت در مراسم اعیاد و مانند آن............................................... 194

    5-3-24-1 حق زندانی برای حضور در مراسم مذهبی....................................... 195

    5-3-25 حق معالجه زندانی یا آزاد سازی...................................................... 196

    5-3-26 حق زندانی در صورت تبرئه........................................................... 197

    5-3-27 حق رفاه زندانی.......................................................................... 198

    5-3-28 حق نفقه زندانی.......................................................................... 199

    5-3-29 حق تعجیل در محاکمه................................................................... 201

    5-3-30 حق زندانی در مورد همسرش با او.................................................. 203

    5-3-31 حق جداسازی زنان از مردان در زندان............................................... 204

    5-3-32 جداسازی نوجوانان از سالمندان و مسلمانان از غیر مسلمانان................... 206

    5-3-33 فوت زندان................................................................................ 207

    5-4 ارشاد و راهنمایی زندانیان.................................................................. 208

    5-5 مخارج و مسکن زندانیان.................................................................... 209

    5-5-1 مخارج زندان و زندانی در اسلام و حقوق............................................. 209

    5-5-2 هزینه زندان و زندانیان در اسلام و روایت............................................ 213

    5-5-3 کفالت خانواده زندانی...................................................................... 214

    5-6 ملاقات با زندانی............................................................................... 217

    5-6-1 ملاقات از دیدگاه امام علی(ع)............................................................ 218

    5-6-2 حق ملاقات با نزدیکان و غیر آنان...................................................... 219

    5-6-3 انواع ملاقات در زندان.................................................................... 219

    5-6-4 ملاقات زندانیان در آیین نامه و مقررات زندان های جمهوری اسلامی............ 220

    5-7 مرخصی رفتن زندانیان....................................................................... 221

    5-7-1 دیدگاه امام صادق(ع) در خصوص مرخص زندانیان................................. 221

    5-7-2 انواع مرخصی زندان...................................................................... 222

    5-7-3 مرخصی زندانیان در آیین نامه جمهوری اسلامی ایران............................. 222

    5-8 کار و اشتغال در زندان....................................................................... 223

    5-8-1 کار از دیدگاه امام جعفرصادق(ع)....................................................... 223

    5-8-2 حق اشتغال برای زندانی.................................................................. 224

    5-8-3 کاریابی جهت زندانیان..................................................................... 225

    5-8-4 ایجاد اشتغال برای زندانیان در درون زندان........................................... 226

    5-8-5 نکات لازم جهت اشتغال در زندان....................................................... 227

    5-8-6 انواع اشتغال در زندان.................................................................... 229

    5-8-7 مراحل اشتغال به کار زندانی............................................................. 229

    5-9 ارتباط زندانی با خارج از زندان............................................................. 231

    5-10 عفو و بخشندگی در زندان................................................................. 232

    5-10-1 عفو و بخشندگی در (قرآن ، روایات، سنت و فقه)................................. 232

    5-10-2 اقتصاد عفو و بخشندگی................................................................ 237

    5-10-3 عفو و بخشندگی در قانون مجازات اسلامی......................................... 238

    5-11 آینده زندانی.................................................................................. 238

    5-12 آزادی از زندان.............................................................................. 239

    نتیجه گیری........................................................................................... 242

    منابع فارسی......................................................................................... 248

    منابع عربی........................................................................................... 251

    منابع انگلیسی....................................................................................... 260

    مجلات................................................................................................. 261

    قوانین................................................................................................. 262

    پایان نامه............................................................................................. 262

    منبع:

    منابع فارسی:

    کتاب:

    1- ابن طباطبا، تاریخ فخری در آداب ملکداری و دولت اسلامی، 1350، ترجمه محمد وحید گلپایگانی، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب.

    2- آخوندی، محمود، آیین دادرسی کیفری، 1368، جلد سوم، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

    3- آشوری، محمد، جایگزین های زندان یا مجازاتهای بینابین، 1382، چاپ اول، تهران، نشر گرایش.

    4- آنسل، مارک، دفاع اجتماعی، 1375، ترجمه محمد آشوری و علی حسین نجفی ابرند آبادی، چاپ دوم، دانشگاه تهران.

    5- باهری، محمد، حقوق جزای عمومی، پلی کپی دانشگاه تهران،1347-1346

    6- بولک، برنارد، کیفر شناسی، 1372 ، ترجمه دکتر حسین نجفی ابرند آبادی، چاپ اول، انتشارات مجد.

    7- جعفری لنگرودی، محمد جعفر، ترمینولوژی حقوق، 1374 ، چاپ هفتم،‌ انتشارات گنج دانش.

    8- حسینی شیرازی، آیت الله العظمی سید محمد ، حقوق زندانی در اسلام، 1384، مترجم دکتر مصطفی فصائلی، چاپخانه مهر، مؤسسه انتشاراتی امام عصر(عج).

    9- حکمت، سعید، روانشناسی جنایی، 1366 ، تهران.

    10- خلاصه مقالات دومین همایش سراسری علمی - تخصصی« زندان، مجازات یا اصلاح»، دیماه 1378،  چاپ اول، دبیرخانه دومین همایش مرکز آموزشی و پژوهشی سازمان زندانها.

    11- دانش، تاج زمان، اصول علم زندانها، بهمن 1348 ، انتشارات دانشگاه تهران.

    12- دانش ، تاج زمان ، حقوق زندانیان و علم زندانیان ، شهریور 1372 ، انتشارات دانشگاه تهران .

    13- دانش، تاج زمان، کیفر شناسی یا علم زندانها، 1351 ، تهران، انتشارات دانشگاه تهران .

    14- راوندی، مرتضی، سیر قانون و دادگستری در ایران، 1368، نشر چشمه.

    15- ژرژ، بیکا، جرم شناسی، 1370، ترجمه دکتر ابرند آبادی، تهران، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی

    16- ساکت، محمد حسین، نهاد دادرسی در اسلام، 1361 ، انتشارات آستان قدس رضوی.

    17- سپهری، محمد، زندان از دیدگاه اسلام، 1373 ، سازمان تبلیغات اسلامی.

    18- شاسبیانی، هوشنگ، حقوق جزای عمومی، 1373، جلد دوم، تهران، انتشارات ویستار.

    19- شاهرودی، آیت الله العظمی محمود، اصلاح سیاست های کیفری در قبال زندان و مجازاتهای جایگزین، 1383، چاپ اول، تهران، مرکز مطبوعات و انتشارات

    20- شمس، علی، پژوهشی در باره زندانبانی اسلامی،‌مرداد 1375 ، اداره کل زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان خراسان.

    21- شمس، علی، حقوق زندانیان در مقررات داخلی و بین المللی، 1382 ، چاپ دوم، انتشارات راه تربیت

    22- شمس، علی، مقدمه ای بر جامعه شناسی زندان، 1382، چاپ اول، تهران، انتشارات راه تربیت.

    23- صانعی، پرویز، حقوق جزای عمومی، 1371، جلد اول،‌ انتشارات گنج دانش.

    24- صلاحی، جاوید، کیفر شناسی، 1352، چاپ نخست، انتشارات آرش، چاپخانه حیدری.

    25- عباچی، مریم، حقوق کیفری اطفال (در اسناد سازمان ملل متحد)، 1380، چاپ نخست، انتشارات مجد

    26- عبدی، عباس، تأثیر زندان بر زندانی(آسیب شناسی اجتماعی)، 1377، مؤسسه تحقیقاتی و انتشارات نور

    27- عمید، حسین، فرهنگ عمید، تهران، نشر جاویدان.

    28- فوکو، میشل، مراقبت و تنبیه(تولد زندان)، 1378 ، ترجمه نیکو سرخوش و افشین جهاندیده، چاپ نخست، نشر نی.

    29- فیض، علیرضا، مقارنه  و تطبیق در حقوق جزای عمومی  اسلام، 1369، تهران، سازمان چاپ و انتشارات و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

    30- قرشی، سید علی اکبر، سیری در اسلام، 1354، دارالتبلیغ، قم.

    31- قندرو بیجارپس، اسماعیل، موقعیت حبس در فقه و حقوق جزای ایران، تابستان 1386،‌ جلد اول، ناشر پا اندیشه.

    32- گودرزی بروجردی، محمدرضا، تاریخ تحولات زندان، 1383، تهران، نشر میزان

    33- ماتیوس راجر، فرانسیس پیتر، زندانها در هزاره سوم، 1381 ، چاپ نخست، انتشارات راه تربیت.

    34- مرکز بین المللی اصلاح قوانین و سیاست جنایی، حبس انسان مدار، 1382، ترجمه حسن طغرانکار، چاپ اول، تهران، انتشارات راه تربیت.

    35- میر محمدی، ابو الفضل، زندان و زندانی از دیدگاه اسلام، 1372، ترجمه ناصر باقری بیرمندی، انتشارات تبلیغات اسلامی.

    36- وائلی،‌ احمد،‌ احکام زندان در اسلام،‌ 1362،‌ ترجمه محمد حسین بکایی، چاپ دوم، نشر فرهنگ اسلامی.

    37- هومن، احمد، زندان و زندانیان یا رژیم پنی تانسیر، اسفند ماه 1339، انتشارات دانشگاه تهران.

     

     

     

     

    منابع عربی:

    1- القرآن الکریم

    2- ابن ابی شیبه، المصنف(وفات 235 ه)، هند، دارالسلفیه.

    3- ابن اثیر، مجد الدین ابو السعادات المبارک بن محمد، النهایه فی الغریب الحدیث، تحقیق طاهر احمد. الزاوی، محمود محمد الطامی،‌ بیروت، بی تا، المکتبه العلمیه.

    4- ابن حزم(وفات 455 ه) محلی، جلد اول، بیروت، بی تا.

    5- ابن عابدین، (وفات 1252ه)، ردالمختار علی الدر المختار، بیروت.

    6- ابن عباس، عبدالله، تنویر المقیاس، 1406 ق، در حاشیه در المنثور ،‌بیروت، دار المعرفه.

    7- ابن عربی، ابوبکر محمد بن عبدالله، 1398 ق، احکام القرآن، بیروت، دار احیاء الکتب العربیه.

    8- ابن قدامه، ابومحمد عبدالله بن احمد بن محمد بن قدامه مقدسی(وفات541ه)، بیروت، عالم الکتب.

    9- ابن منظور، محمد بن مکرم افریقی(وفات711ه)، لسان العرب، قم، ادب الحوزه.

    10- ابن نجار، محمد بن احمد فتوحی مشهور به ابن نجار(وفات 972ه)، منتهی الارادات فی جمع المقنع مع تنقیح و زیادات، قاهره، مکتبه دارالمعرفه.

    11- ابن همام حنفی(وفات 681 ه)،‌ بیروت دار احیاء التراث العربی.

    12- ابو یوسف( وفات 182ه )، الخراخ ، بیروت، دارالمعرفه.

    13- احمد، محمد بن عبد الله، حکم الحبس فی الشریعه الاسلامیه، 1404 ه.ق ، ریاض، مکتبه الرشد.

    14- احمد بن حسین بن علی(وفات 458 ه )، سنن الکبری ، بیروت، دارالمعرفه.

    15- احمد بن حنبل( وفات 241 ه )، مسند، بیروت، دارالفکر.

    16- اسماعیل بن موسی بن جعفر(ع)، الجعفریات، به روایت محمد بن محمد اشعث کوفی، چاپ سنگی، انتشارات اسلامی.

    17- اصبحی، مالک بن انس، المدونه الکبری، به روایت سحنون بن سعید تنوحی(وفات 240 ه. ) از عبدالرحمن بن قاسم از مالک بن انس، دار صادر، بیروت..

    18- البستانی، بطرس،(وفات 1301 ه.) ، دائره المعارفجلد نهم، بیروت، دارالمعرفه، بی تا.

    19- بحرانی، هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، 1363 ، قم، اسماعیلیان.

    20- بحرانی، یوسف،(وفات 1107 ه)، الحدائق الناظره فی احکام عتره الطاهرهقم، انتشارات جامعه مدرسین.

    21- بخاری، محمد بن اسماعیل،(وفات 256 ه)،  صحیح بخاری قاهره، مطبوعات صبیح.

    22- بقال، جمع عبدالعزیز بن اسحاق،(وفات 303 ه)، مسند زید بیروت، دارالکتب العلمیه.

    23- بهوتی، منصور بن یونس، (وفات 1051ه)، شرح منتهی الارادات مدین ، نشر المکتبه السلفیه.

    24- التسخیری، محمدعلی، نظره فی نظام العقوبات الاسلامیه، 1398 ه ق، 1978م، قم ، دارالتبلیغ الاسلامی

    25- تمیمی، نعمان بن محمد بن منصور،(وفات 363ه)، دعائم الاسلام قم، مؤسسه آل بیت. 

    26- تهرانی، شیخ آقا بزرگ،(وفات 1398 ه)، الذریعه الی تصانیف الشیعهتهران، المکتبه الاسلامیه.

    27- ثقفی، ابو اسحاق ابراهیم بن محمد، (وفات 283 ه)، الغارات تهران،‌ انجمن آثار علمی.

    28- جزیری(وفات 1360 ه )، بیروت، دار احیاء التراث العربیه .

    29- الجصاص، ابوبکر احمد بن علی، الاحام القرآن، تحقیق محمد صادق الممحاوی، بیروت، داراحیاء التراث العربی، بی تا.

    30- جندی، عبدالملک، المسوعه الجنائیه، 1942م، چاپ مصر.

    31-الجوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح تاج اللغه و صحاح العربیه، تحقیق احمد بن عبدالغفور عطار، 1407 ه.ق 1987 م، چاپ چهارم،‌ بیروت، دارالعلم الملائین.

    32- حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنی عشر، 1364، تهران، انتشارات میقات.

    33- الحکیم، اصول العامه للفقه المقارن ، 1979 ق ، چاپ دوم، قم، مؤسسه آل بیت(ع).

    34- حلبی، ابو صلاح،(وفات 447 ه) الکافی فی الفقه اصفهان، مکتبه الامام امیر المؤمنین (ع).

    35- حمیری، ابو عباس عبدالله بن جعفر،(وفات 817 ه)، قرب الاسناد قاهره، مؤسسه الحلبی.

    36- حنفی، ابن همام، شرح فتح القدیر، 1412 ق،‌ داراحیاء الترث العربی، بیروت.

    37- خطیب، داود بن یوسف،(وفات 970 ه)، فتاوی الغیاثه کویت، المکتبه الاسلامیه.

    38- الخمینی، الامام السید روح الله،(وفات 1409 ه)، تحریر الوسیله قم،‌ جامعه مدرسین.

    39- الخمینی، الامام السید روح الله، رساله نوین، 1360، ترجمه و توضیح عبدالکریم بن آذر شیرازی، تهران انجام کتاب.

    40- خوانساری، سید احمد،(وفات 1405 ه)، جامع المدارک تهران، نشر مکتبه الصدوق.

    41- خوئی،‌ سید ابو القاسم،(وفات 1371ش)، معجم رجال الحدیث‌ بیروت، دارالزهراء.‌

    42- دیلمی، حمزه بن عبدالعزیز،(وفات 463 ه)، مراسم فی الفقه الامامی نشر الحرمین، سال 1404 هجری.

    43- الرازی، الامام فخر، تفسیر الکبیر، 1357، چاپ دوم، تهران، دارالکتب العلمیه.

    44- راغب اصفهانی، ابوالقاسم محمد بن الحسین بن المفضل، المفردات فی القریب القرآن، 1404 ه.ق، چاپ دوم، نشر کتاب، تهران.

    45- رضا، محمد رشید، تفسیر المنار، چاپ دوم، بیروت، دارالمعرفه، بی تا.

    46- الزبیری، حمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، بیروت، دار المکتبه الحیاه، بی تا.

    47- زمخشری، جار الله محمد بن عمر، الفائق فی الغریب الحدیث، 1411ق ،دارالمعرفه،‌ بیروت.

    48- زمخشری، جار الله محمود عمر، الکشاف، 1407 ق، دار الکتاب العربی، بیروت.

    49- سبزواری، سید عبد الاعلی، مهذب الاحکام، نجف، مطبعه الآداب.

    50- سجستانی، سلیمان بن اشعث، (وفات 275 ه)، سنن ابن داود ‌ دار احیاء السنه النبویه.

    51- سرخسی، المبسوط(وفات 483 ه)، دارالمعرفه،‌ بیروت.

    52- سمرقندی، علاءالدین،(وفات 539 ه)، تحفه الفقها بیروت،‌ مؤسسه اهل البیت.

    53- سید رضی، (وفات 406 ه)، نهج البلاغه مؤسسه اعلمی، بیروت.

    54- سید سابق، فقه السنه، 1971 ه ، جلد سوم، چاپ اول، بیروت، انتشارات دارالکتب العربیه.

    55- سیوری، فاضل مقداد،(وفات 826 ه)، کنز العرفان تهران، المکتبه المرتضویه.

    56- السیوطی، جلال الدین، الدرالمنثور، 1377ه ق، تهران، المکتبه المرتضویه.

    57- سیوطی، جلال الدین عبد الرحمن، شرح موطا مالک بن انس، 1303ه ق، مصر، مطبعه محمد علی صبیح (متوفی 840ه) مکتبه النحانجی.

    58- شافعی، رضوان، الجنایات المتحده بین القانون الشریعه، 1398 ق، المطبع السلفیه، مصر.

    59- شافعی، رضوان،(وفات 204 ه)، الام‌بیروت، ‌دارالمعرفه.

    60- الشربینی الخطیب،‌ الشیخ محمد، المحتاج الی معرفه معانی الفاظ، 1352(المنهاج لابی زکریا یحیی بن شرف النوری)مصر، مطبعه البابی الحلبی.

    61- شوکانی ، محمد بن علی بن محمد ، فتح القدیر الجامع بین فنی الروایه و اداریه من علم التفسیر ، بیروت، دارالمعرفه، بی تا.

    62- شهید اول، محمد بن جمال الدین ملکی عاملی(وفات 786 ه)، القوائد و الفوائد قم، مکتبه المفید.

    63- شهید ثانی، زین الدین جبعی عاملی،(وفات 966 ه)، الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه حامعه النجف الدینیه.

    64- شیبانی، ابوبکر احمد بن عمرو،(وفات 261 ه)، النفقات بیروت، دارالکتب العلمیه.

    65- شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، الفصول المهمه فی الاصول الائمه، 1418 ه ق، چاپ اول، قم، انتشارا مؤسسه معارف اسلامی امام رضا (ع).

    66- شیخ حر عاملی، محمد بن حسن،‌ وسائل الشیعه، 1381، جلد 12،  انتشارات مکتب اسلامیه.

    67- شیخ سلیمان الجمل، وفات 1204ه، شرح الجمل علی المنهج، مصر

    68- شیخ صدوق، محمد بن علی بن الحسین،(وفات 381 ه)، من لا یحضر الفقیه1404 ه، چاپ دوم، جلد سوم دارالکتب الاسلامیه، تهران.

    69- شیخ صدوق، محمد بن علی بن بابویه قمی،(وفات 381 ه)، الهدایه قم، دارالعلم

    70- شیخ طوسی، ابو جعفر محمد بن الحسن، الاستبصار،(390 ه ق) تحقیق السید حسن الموسوی الخراسان، تهران، دار الکتب العلمیه.

    71- شیخ طوسی،‌ محمد بن حسن، التبیان فی التفسیر القرآن، 1385 ق، نجف اشرف، مکتبه النعمان.

    72- شیخ طوسی، محمد بن حسن،‌(وفات 460 ه)، تهذیب الاحکام دارالکتب الاسلامیه، تهران

    73- شیخ طوسی، محمد بن حسن(وفات 460ه)، الخلاف، تهران، مطبعه تابان

    74- شیخ طوسی، ابوجعفر محمد بن حسن،(وفات 460ه)، النهایه فی مجرد الفقه و الفتاوی قم، نشر قدس محمدی

    75- شیخ طوسی، محمد بن حسن(وفات 460 ه) اختیار معرفه الرجال(رجال کشی)، دانشگاه مشهد

    76- شیخ عباس قمی،(وفات 1359 ه)، الوسائل، جلد دوم، قم.

    77 - شیخ مفید، محمد بن محمد بن نعمان، المقنعه، 1410 ه ق . چاپ دوم، قم، انتشارات جامعه مدرسین قم، چاپ سنگی، در ضمن مجموعه جوامع فقهیه.

    78- شیرازی، ابوالحسن، وفات 476 ه،المهذب فی الفروع، مصر، عیسی البابی.

    79-شیرازی، میرزا محمد علی، معیار اللغه،‌1273 ه، چاپ سنگی، سال 1311هجری.

    80- صبحی، صالح، النظم الاسلامیه، دارالعلم للملایین، بیروت

    81- صنعانی، عبدالرزاق،(وفات 211ه)، مصنف عبدالرزاق بیروت، الکتبه الاسلامیه

    82- طباطبایی، میر سید علی بن سید محمد علی، ریاض المسائل فی بیان احکام الشرع بالدلائل(شرح کبیر)

    83- طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی التفسیر القرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیه

    84- طباطبایی، میر سید علی،(وفات 1231ه)، شرح الصغیر قم، مکتبه السید النجفی

    85- طباطبایی یزدی،‌ سید محمد کاظم(وفات 1337 ه)، عروه الوثقی تهران، دارالکتب الاسلامیه

    چاپ جدید، بی تا، قم، انتشارات مؤسسه آل البیت .

    86 - طبسی، نجم الدین، حقوق زندانی و موارد زندا در اسلام، 1382 ، مترجمان: سید محمد علی احمدی ابهری، بوذر دیلمی معزی و سید هادی رمضانی، چاپ اول، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، مؤسسه بوستان کتاب قم.

    87- طبسی(پدر نجم الدین الطبسی)، ذخیره الصالحین فی شرح تبصره المتعلمین، مخلوط

    88- طبرسی، ابو علبی فضل بن حسن، التفسیر القرآن، تصحیح :السید هاشم الرسولی المحلاتی و السید فضل الله الیزدی الطباطبایی ، 1408 ه.ق، جلد دوم، بیروت، دارالمعرفه

    89- طبرسی، ابو علی فضل بن الحسن، مجمع البیان(وفات 548 ه)بیروت، احیاء التراث العربی

    90- طرابلسی، قاضب ابن براج،(وفات 476 ه)، المهذب قم، انتشارات جامعه مدرسین

    91- عاملی، سید محسن،( وفات1371 ه .) عجایب احکام امیر المؤمنین(ع).

    92- عاملی، سید محمد جواد(وفات 1266ه)، مفتاح الکرامه قم، مؤسسه آل البیت.

    93- عبد الباقی، محمود فؤاد، المهجم المفهرس لالفاظ القرآن الکریم،‌ بیروت،‌ دار احیاء التراث،‌ بی تا.

    94- علامه حلی، ابن ادریس اجلی،(وفات 598 ه)، السرائر قم، المطبعه العلمیه.

    95- علامه حلی، یحیی بن سعید، وفات 690 ه، چاپ دوم، قم، مؤسسه سیدالشهداء.

    96- علامه حلی، تحریر الاحکام(وفات 726 ه)، قم، مؤسسه آل بیت.

    97- علامه حلی،(وفات 726 ه)، تذکره الفقها، چاپ قدیم و جدید، تهران، المکتبه المرتضویه.

    98- علامه حلی، یحیی بن سعید،(وفات 690ه)، جامع للشرائع ،قم، مؤسسه سید الشهداء (ع).

    99- علامه حلی،(وفات 726 ه)، قواعد الاحکام قم، مؤسسه آل بیت.

    100- علامه مجلسی اول، محمد تقی بن مقصود اصفهانی،(وفات 1070 ه)، روضه المتقین ،نشر بنیاد فرهنگ اسلامی، تهران، کوشانپور.

    101-علامه مجلسی، محمد باقر(وفات 1111ه)، بحار الانوار ،بیروت، مؤسسه الوفاء.

    102-علامه مجلسی، محمد باقر،(وفات 1111ه)، مرآه العقول ،تهران، دارالکتب الاسلامیه

    103-عوده، عبدالقادر، التشریع الجنائی الاسلامی مقارنا بالقانون الوضعی،1405ه.، بیروت، مؤسسه الرساله.

    104-عیاش، ابو نصر محمد بن مسعود بن عیاش، تفسیر العیاشی، تهران، المکتبه العلمیه.

    105-عینی، بدرالدین،(وفات 855ه )، عمده القاری ،بیروت، داراحیاء التراث العربی.

    106-فخررازی، محمد بن عمر، تفسیر مفاتیح الغیب، 1412ق، مصر، مطبعه البهیه.

    107- الفیروز آبادی، مجد الدین محمد بن یعقوب(وفات 817ه)، القاموس المحیط، بیروت، دارالجیل، بی تا.

    108- فیض کاشانی، محسن، تفسیر الصافی، 1415 ق، ایران، مکتبه الصدر. 

    109- فیض کاشانی،محسن ، مفاتیح الشرایع(وفات 1091ه)، قم، مجمع الدخائر الاسلامیه.

    110-فیض کاشانی، محسن ،الوافی(وفات 1091 ه)، چاپ سنگی، قم، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی.

    111- قرطبی، ابن رشد،(وفات 959 ه)، بدایه المجتهد، بیروت، دارالمعرفه.

    112- قزوینی، محمد بن یزید،(وفات 275 ه) سنن ابن ماجه ،بیروت، داراحیاء تراث العربی.

    113- قشیری، صحیح مسلم، ابو حسین مسلم بن حجاج(وفت 261 ه)، بیروت، داراحیاء التراث العربی.

    114- کاسانی، علاء الدین،(وفات 587 ه)، بدائع الصنائع ،بیروت، دارالکتب العلمیه.

    115- کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی(وفات 328 ه)، تهران، المطبعه الاسلامیه.

    116-گلپایگانی، سید محمد رضا،‌ مجمع المسائل، قم، نشر دار القرآن الکریم.

    117- ماوردی، ابوالحسن،(وفات 450 ه) الاحکام السلطانیه ،دفتر تبلیغات اسلامی، قم.

    118- متقی هندی(وفات 975 ه)، کنز العمال، بیروت، مؤسسه الرساله.

    119- محقق حلی، ابو القاسم نجم الدین(وفات 676 ه)، شرائع الاسلام ،نجف اشرف، مطبعه الآداب.

    120- محقق حلی  ابوالقاسم نجم الدین،(وفات 676 ه)، مختصر النافع ،قم، مکتبه المصطوفی.

    121-محقق سبزواری(وفات 090 )، کفایه الاحکام، چاپ سنگی، اصفهان، بی تا، بی نا.

    122- محمد بن شربینی(وفات 977 ه)، مغنی المحتاج، ج 2، بیروت ، انتشارات دار احیاء التراث العربیه،بی تا.

    123- محمودی، محمد باقر، نهج السعاده، بیروت، مکتبه التضامن الفکری.

    124- مرداوی حنبلی، علی بن سلیمان علاء الدین، انصاف(وفات 885 ه)، بی تا، دار احیاء التراث العربی.

    125 - مرتضی، امام احمد(وفات 840 ه)، شرح الازهار، 1400 ه ق، انتشارات غمضان، صنعا.

    126- مزنی، ابو ابراهیم اسماعیل بن یحیی،(وفات 264 ه)، مختصر المزنی ،مطبوع در هامش ام شافعی، بیروت دارالمعرفه.

    127- مصطفی، عطیه، نظم الحکم بمصر فی عهد الفاطمیین، مطبعه الاعتماد ، بیروت.

    128- مظفر، محمد رضا، اصول الفقه، 1368 ق، دارالنعمان، النجف.

    129- معتزلی،(وفات 656 ه)، شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید معتزلی ،جلد 4، قم.

    130- مغنیه، محمد جواد، فقه الامام جعفر الصادق(ع)، 1402 ه 1982 م، چاپ چهارم، بیروت، دارالجواد.

    131- مقریزی، ابوالعباس تقی الدین احمد، الخطط المقریزیه، 327 ، قاهره، چاپ بولاق.

    132- المنتظری، حسینعلی، دراسات فی الولایه الفقیه و فقه الدوله الاسلامیه،‌1408 ه ق، قم، المرکز العالمی للدراسات الاسلامیه.

    133- الموسوی الخویی، آیت الله السید ابو القاسم، مبانی تکمله المنهاج، 1976م، النجف الاشرف، مطبعه الادب.

    134- نجفی، شیخ محمد حسین،(وفات 1266ه)، جواهر الکلام ،تهران، دارالکتب الاسلامیه.

    135-نراقی، مولا احمد بن محمد مهدی بن ابوذر،(وفات 1244ه) عوائد الایام ،بصیرتی، قم.

    136-نراقی، ملا احمد بن محمد مهدی،(وفات 1244ه)، مستند الشیعه فی الاسلام ،قم، المکتبه السید النجفی.

    137-نزوی، کندی،(وفات 557 ه)،‌ المصنف نزوی ،سلطنت عمان وزارت اوقاف.

    138- النجاشی، احمد بن علی بن عباس النجاشی،(وفات 450 ه)، رجال کشی ،تهران، نشر مکتبه الاسلامیه.

    139- نوری طبرسی، میرزا حسین(وفات 1320ه)، مستدرک الوسائل ،قم، مؤسسه آل بیت.

    140- النووی، صحیح مسلم بشرح النووی، 407ه ، چاپ دوم، بیروت، انتشارات دارالکتاب العربیه.

    141- وائلی ، احمد ، احکام زندان در اسلام ، 1362، ترجمه محمد حسین بکایی ، چاپ دوم ، نشر فرهنگ اسلامی

    142- هندی، فاضل، کشف اللثام، 1405 ه، چاپ دوم، قم، انتشارات مکتبه السید المرعشی النجفی.

    143- هندی، متقی،(وفات 975 ه)، کنز العمال ،بیرت، مؤسسه الرساله.

    144- المیلباری الهندی(وفات 987 ه)، فتح المعین، 1418 ه، جلد 3، چاپ اول، بیروت انتشارات دارالفکر. 

    145- یزدی، سید کاظم(وفات 1337 ه)، العروه الوثقی، تهران، دارالکتب الاسلامیه.

     

    منابع انگلیسی :

    leaute .j: criminologie  et science penitentiaire – paris . 1972 – p .777

     

    مجلات :

    1- توشه، امیر، زنان در بند، 1382، روزنامه ایران، سال نهم، شماره 2649.

    2- محسنی، رضا علی، آسیب شناسی مجازات زندان و حبس، ماهنامه شماره 67، سال دوازدهم فروردین و اردیبهشت 1387.

    3- مروتی، سهراب، بررسی مبانی مشروعیت زندان در قرآن کریم، شماره 2، سال 37 ، 1386، فصلنامه حقوق مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی.

    4- نوری، رضا، بازداشت موقت در قانون آیین دادرسی کیفری و دادگاههای عمومی و انقلاب، ماهنامه شماره 23، سال چهارم، آذر و دی 1379

    5- ناسخیان، حمید، موارد حبس و مبانی آن در فقه اسلامی، شماره 69، مرداد و شهریور 1387، سال دوازدهم، ماهنامه حقوق فرهنگی و اجتماعی

    6- ولیدی، محمد صالح، نقش تعدیل کننده تعلیق مراقبتی با عنوان کیفر، شماره 23، سال جهارم، آذر و دی، مجله بازداشت موقت در قانون آیین دادرسی کیفری

    7- شبروهی، مهدی، آسیب شناسی زندان، مجله طلوع، شماره6.

     

     قوانین :

    1- آیین نامه زندانها و بازداشتگاهها مصوب1347

    2- آیین نامه قانون و مقررات اجرایی سازمان زندانها

    3- آیین نامه مقررات زندانهای جمهوری اسلامی ایران

     

    پایان نامه ها :

    1- رفیعی، احمد رضا، حبس و حقوق زندانیان در اسلام، پایان نامه دوره کارشناسی ارشد، مدرسه عالی مطهری، سال69-68.

    2- صابر، درفشه، تحقیقی پیرامون زندان و پیامدهای آن، 1379، آرشیو مرکز آموزشی و پژوهشی سازمان زندانها.

    3- موسوی تومتری، سید افشین، حبس و توقیف غیر قانونی در حقوق کیفری ایران، 1380، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

پروپوزال در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , گزارش سمینار در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , تز دکترا در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , رساله در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , پایان نامه در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , تحقیق در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , مقاله در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی , پروژه دانشجویی درباره پایان نامه بررسی تطبیقی احکام زندان و زندانی در حقوق و مذاهب اسلامی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت