خلاصه روش اجرای پایان نامه
این آزمایش در سال زراعی 91 درگلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام خواهد شد.آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا خواهد شد. عامل اول شامل پرایمینگ بذر با(NACL50mm)وعدم پرایمینگ بذر و عامل دوم تراکمهای مختلف دوگونه علف هرزتاج خروس و گاو پنبه (صفر،2،4،6و8) می باشد. برای این منظور بذردو گونه علف هرزگاو پنبه و تاج خروس به صورت مجزا درگلدان کشت خواهد شد. زمان ظهور همیشه بهار، مقدار کلروفیل برگ، ارتفاع، توزیع عمودی و افقی گیاه، نسبت S/R اندازه گیری خواهد شد.در مرحله برداشت گل همیشه بهار،علف های هرز هر واحد نمونه برداری از سطح خاک برداشت و به درون پاکتهای مقوایی قرار داده میشوند تا وزن خشک آنها محاسبه شود. پس از رسیدن محصول گلها جمعآوری شده تا عملکرد و اجزای عملکرد مشخص شود. آنالیز دادهها با استفاده از نرم افزار MSTATCوSPSSانجام خواهد شد.
الف) بیان مسأله:
امروزه کشت گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخودار شده است. همیشه بهار( (Calendula officinalis یکی از گیاهان دارویی است که از نظر تولید در زمره گلهای باغچه ای و نیز گیاهان دارویی دسته بندی می شود. گلها و همچنین سرشاخه گل دار این گیاه مصرف دارویی دارد. دمنوش همیشه بهار دارای خاصیت ضد التهاب و آنتی باکتریال است. تحریک کننده کار کلیهها، افزایش دهنده جریان خون و فعالیتهای قلبی میباشد. این گیاهان نیز مانند سایر گیاهان زراعی در معرض هجوم علفهای هرز هستند .علفهای هرز در مراحل اولیه اثرات خود را به صورت رقابت با گیاهان زراعی برای استفاده از نور، مواد غذایی، آب نشان میدهند. کنترل این مهمانان ناخوانده در گیاهان دارویی نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد.کاربرد علفکش به دلیل مشکلاتی که ممکن است ایجاد نماید محدوداست. بنابراین باید راهکارهای دیگری را جستجو نمود. پرایمینگ بذر با تاثیر بر جوانه زنی سریع تر
می تواند موجب بهبود رقابت گیاه دارویی همیشه بهار با علف هرز شده و خسارت ناشی از آنها را کاهش دهد.
ب)سؤالات اصلی پژوهش:
1) آیا پرایمینگ بذر می تواند موجب بهبود رقابت همیشه بهار با علفهای هرز شود؟
2) تراکمهای مختلف علف هرز چه تاثیری بر رشد و عملکرد همیشه بهار دارد؟
3) آیا قدرت رقابت همیشه بهار با گونه های مختلف علف هرز یکسان است؟
ج) فرضیات پژوهش:
1) پرایمینگ بذر می تواند موجب بهبود رقابت همیشه بهار با علفهای هرز شود.
2) تراکمهای مختلف علف هرز بر رشدو عملکرد همیشه بهار موثر است.
3) قدرت رقابت همیشه بهار با گونههای مختلف علف هرزیکسان نیست.
د) هدف (اهداف) پژوهش:
1) قدرت رقابت گیاه دارویی همیشه بهار با تراکمهای مختلف تاجخروس و گاوپنبه
2) اثر پرایمینگ بذرهمیشه بهار بر رقابت آن باتراکم های مختلف دوگونه علف هرز
3) تاثیر پرایمینگ بذر و رقابت با علفهای هرز بر عملکرد همیشه بهار
ه) ضرورت و اهمّیت پژوهش:
با توجه به گسترش سطح زیر کشت گیاهان
داروئی و مشکلات ناشی از هجوم علفهای هرز، لازم است قدرت رقابت این گیاهان با علفهای هرز و ابزارهای موثر برای کاهش این رقابت مورد بررسی قرار گیرد.
و) پیشینهی پژوهش:
با توسعه کشت وکار گیاهان دارویی، مدیریت علفهای هرز آن ها یکی از چالشهای پیش رو در آینده خواهد بود. نتایج آزمایشها نشان داده است که هر عاملی که موجب بهبود و تسریع در رشد و نموگیاه زراعی شود میتواند در کاهش خسارات ناشی از علفهای هرز موثر باشد (محمدوست و اصغری، 1388؛ شرستا و همکاران ،2001(. امروزه پرایمینگ بذر به طور گسترده و توسعه یافته جهت اصلاح جوانه زنی و سبزشدن گیاهچه تحت تنشهای محیطی در گسترده زیادی از گیاهان استفاده می شود پرایمینگ شامل استفاده از تکنیکهای مختلفی می باشد که سبب تحریک فعالیت جنینی شده و به دنبال آن رشد ریشه چه صورت می گیرد. درنهایت قبل از ظهور ریشه چه بذرها دوباره خشک شده (به رطوبت اولیه برگردانده می شوند)، سپس ذخیره و یا کاشته می شوند ( سلطانی و همکاران، 2008). بسرا و همکاران (2004) گزارش کردندکه پرایمینگ یکی از روشهای بهبود کارکرد بذر و افزایش کیفیت بذر به ویژه در شرایط نامساعد محیطی می باشد. در پرایمینگ اجازه داده می شود که بذرها مقداری آب جذب کنند تا مراحل اولیه جوانهزنی انجام شود، اما ریشه چه خارج نشود .به عبارت دیگر در این روش بذر تا فاز دوم آبنوشی پیش میروند، اما وارد فاز سوم آبنوشی نمی شوند.
گزارشهای مختلفی مبنی بر افزایش سرعت و یکنواختی جوانهزنی و سبز شدن در تنشهای محیطی مختلف از قبیل شوری و خشکی با استفاده از تیمار پرایمینگ در گیاهان مختلف وجود دارند (هریس و همکاران، 2001؛ قانا و ویلیام، 2003؛ رشید و همکاران، 2004
.(