پرسش اصلی پژوهش :
آیا بین ابعاد سرشت ،منش ونارسایی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال تفاوت وجود دارد؟
بیان مسئله:
صرع اختلالات نورولوژیکی شایعی است که می تواند در هر سن، نژاد و هر طبقه اجتماعی بروز کند.صرع یکی از شایعترین اختلالات عصبی است که شیوع آن در جهان تقریبا 7 در 1000 می باشد(یام و همکاران[1]، 2008 ) . تشخیص صرع با وقوع دو حمله تشنجی یا بیشتر در فرد بدون علل آکتیومی باشد(ریاسی و همکاران،2006). در ایران محمدی و همکاران شیوع صرع را دراستان تهران 3/8درهر1000نفرگزارش کردند. صرع بعد از بیماری های خفیف روانی و عقب ماندگی ذهنی شایع ترین مشکل بهداشت روانی مردم بود.
علیرغم پیشرفت های زیادی که در زمینه دانش پزشکی صرع صورت گرفته ، اما ننگ همراه کلمه " صرع " هنوز دربسیاری از جوامع فرد مبتلا را بیش از خود بیماری یا عوارض دارویی آن متاثر می سازد(قره قزلی و همکاران،1385).
صرع بیماری مزمن و شایعی است که باعث تشنجات مکررمی شود و علت آن تخلیه الکتریکی غیر طبیعی در گروهی از نرون های مغزی است(یام وهمکاران،2008). پس از سکته مغز ، دومین عامل بیماری های سیستم عصبی مرکزی بوده و حدود0/5 تا1% مردم دنیا به این بیماری مبتلا می باشند .میزان شیوع و بروز صرع در کشورهای در حال پیشرفت بیشتر است (ریاسی وهمکاران،2006).
صرع لوب تمپورال (گیجگاهی[2]): تشنجهای جزئی پیچیده و جزئی ساده دارند. تشنجهای تونیک- کلونیک عمومی (ژنرالیزه) ممکن است بخشی از این سندروم باشد. صرع لوب فرونتال (پیشانی[3]): ممکن است منجر به ضعف یا ناتوانی در به کار بردن درست عضلات که شامل عضلات گفتار می باشد, شود. تشنجهای لوب فرونتال ممکن است شامل حرکات کوبیدن در طول خواب, همچنین سفت شدن همراه با چرخش سر به یک طرف و بالا آوردن بازو به حالتی شبیه یخ زدگی باشد.(یگانه،1389) با توجه به این که صرع در نواحی متفاوت مغز روی میدهد میتواند ناشی از عوامل و علائم متفائتی از خود نشان دهد یکی از سازه هایی در این پژوهش پرداخته شده نارسای هیجانی که سازه ای است چند وجهی متشکل از دشواری در احساسات تمایز بین احساسات و تهییج های بدنی مربوط به انگیختگی هیجانی ،دشواری در توصیف احساسات برای دیگران،قدرت تجسم محدود که بر اساس فقرخیالپردازی ها مشخص میشود سبک شناختی عینی ،عمل گراو واقیت مداریا تفکر عینی(تیلور[4] و بگبی،2000[5]). افرادمبتلا به نارسایی هیجانی، تهییج های بدنی را بزرگ می کنند،نشانه های بدنی انگیختگی را بد تفسیر می کنند،درماندگی هیجانی را از طریق شکایت های بدنی نشان میدهند،و در اقدامات درمانی نیز به دنبال درمان نشانه های جسمانی هستند(تیلور،پارکر،بگبی و اکلین[6]،1992)
نجفی و همکاران(1389) در پژوهشی با عنوان بررسی الگوی ویژگی های شخصیتی و آسیب شناسی روانی بیماران صرع پارشیل پیچیده و گرندمال به این نتیجه رسید که با وجود این که نمرات بیماران در مقیاسهای بالینی MMPI افزایش بیشتری نسبت به گروه کنترل دارد، اما این آسیب شناسی روانی در سطح نابهنجاری نیست. بیماران مصروع در مقیاسهای خودبیمارانگاری ، افسردگی و هیستری نسبت به گروه کنترل افزایش نمره بیشتری داشتند ولی این تفاوت تنها در گروه با صرع پارشیل پیچیده معنی دار بوده است.
سازه شخصیتی دیگری که در این پژوهش به ان پرداخته شده است سرشت و منش است. شخصیت از اجزای سرشت و منش تشکیل شده است. کلونینجر[7] در مدل عصبی – زیستی خود مطرح کرده است که سامانه های سرشت در مغزدارای سازمان یافتگی کارکردی و متشکل از سامانه های متفاوت و مستقل از یکدیگر برای فعال سازی، تداوم وبازداری رفتار در پاسخ گویی به گروه های معینی ازمحرک ها هستند. وی چهار بعد نوجویی،آسیب پرهیزی ،پاداش وابستگی و پشتکار را برای سرشت معرفی کرد . منش شامل دریافت های منطقی درباره خود، دیگران ودنیا است و بیشتر ویژگی هایی را شامل می شود که تحت تأثیر عوامل محیطی در ساختار شخصیت فرد به وجودمی آید .همچنین سه بعد خودراهبری،خودفراروی و همکاری برای منش در نظر گرفته شده است.(کلونینجر.1994).
پیزی و همکاران (2009)در پژوهشی با بررسی ویژگی های شخصیتی در بیماران مبتلا به صرع لوب فرونتال و تمپورال به این نتیجه رسیدند مقیاسهای افسردگی و شکایات بدنی به طور معنی دار یبیشتراز بهنجار یود ونتایج تحلیل رگرسیون نشان داد در صرع لوب فورنتال مقیاس های مشکلات ارتباطی و عاطفی(شیدایی ،مرزی ،ضد اجتماعی،استرس و عدم پرداخت نفقه) تفاوت معنی دار نشان داد . بیماران مبتلا به صرع لوب فرونتال صفات رفتاری همراه بااختلال فرونتال داشتند.
ما در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا بین، ابعاد سرشت و منش و نارساییی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال تفاوت وجود دارد؟
پیشینه پژوهش (در بیان مختصر پیشینه پژوهش دانشجو باید به کلیه مراجع ذکرشده در بخش فهرست مراجع اشاره کند رجوع به مراجع باید براساس شماره مرجع یا حروف اول نام نویسندگان باشد بدیهی است که در صورت استفاده از هریک از حالت های فوق، مراجع معرفی شده در بخش فهرست مراجع نیز باید برحسب شماره مرجع یا حروف اول نام نویسندگان مرتب شده باشد):
بحرینیان وکارآمد (1384)پژوهشی با عنوان بررسی میزان اضطراب در بیماران مبتلا به انواع صرع مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب بیمارستان امام حسین تهران و انجمن صرع ایران انجام دادندیافته ها نشان داد: 9/44 درصد از بیماران مبتلا به صرع دچار اضطراب بودند. بیشترین شیوع اضطراب در بیماران مبتلا به صرع ژنرالیزه، زنان مجرد و بیکار بود
ابراهیمی و همکاران(1385)در پژوهشی با عنوان بررسی الگوی ویژگی های شخصیتی و آسیب شناسی روانی بیماران مبتلا به صرع نشان داد گر چه این بیماران آسیب شناسی روانی گسترده ای ندارند ولی نمرات آنها در مقیاسهای بالینی MMPI افزایش بیشتری نسبت به گروه کنترل دارد. بیماران مصروع در مقیاسهای افسردگی هیستری ضعف و خستگی روانی و اسکیزوفرنی افزایش نمره بیشتری داشتند. تفاوت دو گروه تنها در مقیاس معنی دار بوده (P=0.04).
نجفی وهمکاران(1389) پژوهشی با عنوان بررسی الگوی ویژگی های شخصیتی و آسیب شناسی روانی بیماران صرع پارشیل پیچیده و گرندمال و مقایسه آن با گروه کنترل انجام دادندیافته های این بررسی نشان داد با وجود اینکه نمرات بیماران در مقیاسهای بالینی MMPI افزایش بیشتری نسبت به گروه کنترل دارد، اما این آسیب شناسی روانی در سطح نابهنجاری نیست. بیماران مصروع در مقیاسهای خودبیمارانگاری ، افسردگی و هیستری نسبت به گروه کنترل افزایش نمره بیشتری داشتند ولی این تفاوت تنها در گروه با صرع پارشیل پیچیده معنی دار بوده است.
آرجوفیلهو و همکاران(2009) پژوهشی با عنوان ویژگی های شخصیتی مرتبط به صرع میوکلونیک نوجوانان(MRI پروفرونتال
و از طریق یک مطالعه مورفومتری مبتنی بر وکسل) انجام دادند نتایجMRI حاکی از ان است که کاهش حجم دالمی و افزایش حجم فرونتال و مسیو فرونتال و تغییراتی در ساختار قشر ابیتو فرونتال وجود داشت و این افراد در تنظیم واکنش،خلق،تکانشگری و رفتار اجتماعی نیزتفاوت معنی دار ی نشان داد.
پیزی[8] و همکاران (2009)در پژوهشی با عنوان مقایسه ویژگی های شخصیتی در بیماران مبتلا به صرع لوب فرونتال و تمپورال انجام دادند در هر دو گروه پرسشنامه ازیابی شخصیت(pai) اجرا شد نتایج نشان داد مقیاسهای افسردگی و شکایات بدنی به طور معنی دار یبیشتراز بهنجار یود ونتایج تحلیل رگرسیون نشان داد در صرع لوب فورنتال مقیاس های مشکلات ارتباطی و عاطفی(شیدایی ،مرزی ،ضد اجتماعی،استرس و عدم پرداخت نفقه) تفاوت معنی دار نشان داد یعنی بیماران مبتلا به صرع لوب فرونتال صفات رفتاری همراه بااختلال فرونتال داشته است.در تحقیقات مختلفی که در زمینه علل و پیامد های صرع وسازه های شخصیتی و روانی مرتبط با ان صورت گرفته است وبا توجه به این که در صرع با کانون های مختلف(فرونتال،تمپورال و...) روی میدهد باعث اختلال در کارکردهای اجرایی(حرکتی،تکلم ،انگیزش ،بازداری ،قضاوت اجتماعی،ردیف بندی اعمال و...)جسمی و روانی می شود.
فرضیه ها:
1- ابعاد سرشت در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
1-1- نوجویی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
1-2- اجتناب از اسیب در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
1-3- وابستگی به پاداش در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
1-4- پشتکار در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2- خود راهبری در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-1-همکاری در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-2- خود فراروی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-3- نارسایی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-4- دشواری در شناسایی احساسات در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-5-تفکر عینی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
2-6- دشواری در توصیف در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال متفاوت است
اهداف پژوهش:
هدف کلی :یررسی ابعاد سرشت منش و نارساییی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال
اهداف جزئی : یررسی ابعاد سرشت در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال
یررسی نارساییی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال
اهداف کاربردی :دانشگاه ها ، بیمارستان ها،بهزیستی،مراکز پژوهشی
جنبه نوآوری یا هر ویژگی جدید تحقیق فعلی نسبت به تحقیقات قبلی ( توسط استاد راهنما تکمیل شود):
صرع یک بیماری شایعی است و علل ،عوامل و پیامد های جسمی و روانی واجتماعی متفاوتی دارد در مورد علل و پیامد های این بیماری پژوهش های فراوانی صورت گرفته است ما در این پژوهش به بررسی ابعاد سرشت و منش و نارساییی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال و فرونتال خواهیم پرداخت که در مقالات و سایت های علمی داخلی و لیست پایانامه های دانشگاهها ،تحقیقی با این عنوان یافت نشد لذا جنبه نوآوری و جدید دارد